Ga naar hoofdinhoud

Xanthaangom voorlopig toegestaan als additief

Xanthaangom blijft voorlopig op de goedgekeurde lijst blijven staan, in afwachting van herautorisatie. Xanthaangom is een veelgebruikt bindmiddel in voeding voor huisdieren en staat al decennialang op de ingrediëntenlijst. Het wordt onder meer gebruikt in meer dan 5000 recepten voor kattenvoer in de EU, wat neerkomt op meer dan 20 miljard porties kattenvoer per jaar. Afgelopen jaar kondigde de Europese Commissie aan dat Xanthaangom voor kattenvoer per direct van de lijst met goedgekeurde additieven zou worden gehaald, omdat er, specifiek voor katten, gegevens zouden ontbreken.

Aanvullend onderzoek

Gezien het grote belang was door de sector (FEDIAF) al actie ondernomen om aanvullend onderzoek uit te voeren en een verzoek in te dienen om xanthaangom te herautoriseren voor gebruik in honden- en kattenvoeding. NVG geeft daarom aan dat ze verheugd zijn dat Europese Commissie heeft ingestemd met het verzoek om Xanthaangom, in afwachting van herautorisatie, op de lijst van goedgekeurde additieven te laten staan.

De afspraak is dat het al gestarte herautorisatieproces kan worden afgerond, zodat de benodigde wetenschappelijke data kan worden aangeleverd. NVG heeft vertrouwen in een positieve uitkomst.

Bron: NVG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief