Ga naar hoofdinhoud

Voorkomen van bijtincidenten

De Sophis Vereeniging komt met het Snuffelspel. Dit spel is speciaal ontwikkelt om kinderen te leren omgaan met honden en zo hondenbeten te voorkomen.

Jaarlijks vinden er 150.000 bijtincidenten plaats in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Vooral jonge kinderen zijn slachtoffer, met soms blijvende littekens en een levenslang trauma. Met het online Sophia SnuffelSpel kunnen kinderen thuis (samen met hun ouders) oefenen in het veilig omgaan met honden. Daarmee neemt het risico om gebeten te worden aanzienlijk af.
Met 1,9 miljoen honden is de trouwe viervoeter niet meer weg te denken uit Nederland. Toch is een goede, veilige omgang met honden niet vanzelfsprekend. Wanneer kinderen een hond storen in zijn slaap of tijdens het eten, kan hij dat als onprettig ervaren. Ook worden honden vaak verkeerd benaderd, waardoor de dieren zich bedreigd voelen. Om aan te geven dat hij er genoeg van heeft, loopt een hond weg of geeft hij via zijn lichaam signalen af. Voorbeelden zijn de staart tussen de poten en oren die naar achteren staan. Vaak worden die signalen echter niet opgepikt. Terwijl de hond met rust gelaten wil worden, blijven kinderen over de grens van het dier gaan. De hond kan dan gaan dreigen of zelfs bijten.

Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet aanzienlijk afneemt, wanneer kinderen weten hoe ze het gedrag van een hond moeten interpreteren. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Hoe kun je een hond veilig benaderen en wanneer kun je hem beter met rust laten? Wat moet je doen als er een hond plotseling op je af komt? Bij het Sophia SnuffelSpel leren kinderen de belangrijkste regels voor de omgang met honden. Zo mag een vreemde hond nooit zomaar aangehaald worden en moet er altijd een volwassene bij zijn als er met de hond gespeeld wordt. 
Bij het Sophia SnuffelSpel op www.sophia-vereeniging.nl worden alledaagse, maar lastige dilemma's met honden voorgelegd. Telkens worden drie mogelijke oplossingen gepresenteerd. Wanneer een kind op de juiste oplossing klikt, dan ontvangt het Veiligheidssterren. Is het antwoord fout, dan krijgt het een Beet. Als alle Veiligheidssterren zijn behaald, kan een heus SnuffelDiploma met de eigen naam erop uitgeprint worden. Bovendien kan iedereen die het Sophia SnuffelSpel foutloos heeft gespeeld de gratis Sophia SnuffelSticker aanvragen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback