Nieuws

Veel energie te besparen in voerproductie

Diervoederbedrijven kunnen in hun productieprocessen nog veel energie besparen, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Zetadec. In totaal werden de energiegegevens van bijna 6.000 productieruns bij drie verschillende bedrijven geanalyseerd. Hierbij is specifiek gekeken naar het stoomverbruik en het energieverbruik bij het persen van de korrels.

Opvallende meetresultaten

De meetresultaten zijn opvallend. Het blijkt bijvoorbeeld dat er bij zowel het toepassen van stoom als het persen, een flinke spreiding optreedt in het energieverbruik. De ene run kost duidelijk meer energie dan de andere, ondanks dat het om hetzelfde product gaat op dezelfde perslijn. Een verklaring hiervoor is dat een grote diversiteit bestaat in de eigenschappen van de natuurlijke grondstoffen. Zo is droger materiaal lastiger te persen, dan wanneer het vochtgehalte hoger is. Dit betekent dat optimalisatie van het proces mogelijk is als met deze verschillen wordt rekening gehouden. Hiermee zou tot 15% op energie kunnen worden bespaard. De Rijksoverheid heeft een meerjarenafspraak met de diervoederindustrie om tot 2020 16% energie te besparen. Klik hier voor het eindrapport van het onderzoek.

Een uitgebreid verhaal hierover is te lezen in De Molenaar nr. pagina 43 en pagina 44

Bijlagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.