Nieuws

CZAV zet sorghumproeven voort

Gedurende 2020 zijn in Zeeland uitgebreide sorghumproeven gedaan bij landbouwers en veetelers met de rassen Dusormil HD7, HD19 en HD100. Met steun van de Provincie Zeeland, New Babylon 3 en CZAV zijn speciaal voor de Zeeuwse boeren proeven uitgevoerd op klei en lichtere menggronden.

Voortgang

Het leerproces om sorghum te introduceren gaat door, meldt CZAV op haar website. “Technisch gezien bleken er bij het zaaien met vaak minder dan 10 kg per hectare en onkruidbeheersing in een gevoelig gewas voor herbiciden, toch activiteiten te zijn waar extra kennis nodig is. Sorghum reageert soms anders dan de conventionele veredelde graan- en voedergewassen, zoals tarwe of mais”, schrijft de coöperatie.

Teelthandleiding

De optimale opbrengst, kwaliteit en vroegheid (oogst september) wordt al behaald bij een relatief lage stikstofbemesting. Bij overbemesting neemt de periode tot oogst toe, de kwaliteit af en wordt het gewas gevoelig voor legering. Deze bevindingen uit 2020 zullen worden geïntegreerd in een teelthandleiding.

Verfijning

Nieuwe teeltproeven staan weer op stapel om de productie en teelt van sorghum verder te verfijnen, zodat landbouwers en veetelers langzaam een nieuw product als sorghum in hun bouwplan kunnen opnemen. Speciale aandacht zal worden gegeven aan de begeleiding van landbouwers en veetelers.

Voordelen

Sorghum is een familielid van mais, en geeft specifieke verbeteringen voor ruw- en mengvoer. “Het is prima geschikt voor aanpassing van het menu voor de dieren. Het kan een deel gras en mais vervangen en daarbij, als wisselgewas, bijdragen aan een betere grondstructuur. Eiwitten, zetmeel en suikers zijn in afgewogen hoeveelheden aanwezig en de structuur van de voeding ondersteunt de gezondheid van de dieren.”

CZAV zoekt landbouwers en veetelers die willen deelnemen aan deze ontwikkelingen. “Het verbouwen van kleinere arealen sorghum (2 tot 5 ha) is een goed experiment om met het gewas te leren omgaan, zodat het in de nabije toekomst een vast gewas wordt in de Nederlandse vruchtwisseling/teeltrotatie”, aldus de coöperatie.

Lees ook: CZAV begeleidt sorghumteelt Zeeuws-Vlaanderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.