Nieuws

SFR neemt nieuwe ruwvoer-terugweger in gebruik

SFR
Foto: SFR

Schothorst Feed Research (SFR) heeft de nieuwe ruwvoer-terugweger in gebruik genomen. De oude voer-terugweger was ruim 30 jaar oud en aan vervanging toe. De nieuwe weger is in samenwerking met GEPES en SFR ontwikkeld tot een machine die aan alle wensen voldoet.   

Voedingsonderzoek 

SFR registreert veel verschillende data tijdens het voedingsonderzoek bij de melkkoeien. Per dag wordt er per koe precies vastgelegd hoeveel ruwvoer en krachtvoer de koe krijgt. Elke koe heeft zijn eigen individuele voerbak waarin gedurende de dag door de voerrobot wordt gevoerd. De volgende dag moet het voer wat de koe niet opgenomen heeft worden terug gewogen, om zo precies in beeld te krijgen hoeveel de koe daadwerkelijk gegeten heeft.

Om dit zo efficiënt mogelijk te doen wordt er nu gebruikgemaakt van de nieuwe ruwvoer-terugweger. “Eigenlijk is het een grote stofzuiger die alle ruwvoer resten opzuigt en weegt”, legt Ingmar Thomassen, rundvee proefbegeleider bij SFR, uit. Thomassen ontwikkelt de software (PMS) voor SFR waar de proefdata in wordt opgeslagen.

Foto: SFR

Ontwikkeling

Samen met de technische dienst, dierverzorgers en de proefbegeleiders, is er gekeken naar verschillende mogelijkheden. Met 123 voerbakken is snelheid net zo belangrijk als nauwkeurigheid. Uiteindelijk is er gekozen voor de weegwagen van Kärcher, waarbij aan de voorkant een hydraulische arm met zuigslang is bevestigd. Hierdoor kan elke bak gemakkelijk en snel worden leeggemaakt.

Om het restvoer nauwkeurig te kunnen wegen is er een indicator met weegstaven onder de opvangbak gemonteerd. De ruwvoer-terugweger geeft vervolgens aan het PMS de data door. Waarna de data gelijk verwerkt kan worden door de onderzoekers. Zo worden alle voerresten nauwkeurig, snel en gemakkelijk per koe in beeld gebracht.  

Dataverzameling 

Naast ruwvoer op dierniveau worden ook krachtvoeropnames, melkgehalten, melkhoeveelheid, diergewichten en body conditiescores van elke koe op dagelijkse basis vastgelegd. Op deze manier heeft SFR een zeer uitgebreide dataverzameling om zo goed mogelijk voedingsonderzoek uit te kunnen voeren.  

Lees ook: SFR vernieuwt kraamstallen, ventilatie en voersysteem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.