Nieuws

Aandeel duurzame palmolie 90 procent

palmolie
Foto: Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil.

90% van de in Nederland verwerkte palmolie in de voedingsmiddelenindustrie voor de binnen- en buitenlandse markt was in 2020 gecertificeerd duurzaam (RSPO). Dit blijkt uit het monitoringsrapport van de ‘Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil’ (DASPO).

Hoewel er minder palmolie is verwerkt door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie als gevolg van de coronapandemie, is het percentage duurzaam gecertificeerde palmolie in 2020 hoog gebleven.

Diervoedersector

De diervoederindustrie verwerkte in 2020 minder palmolie dan in het jaar daarvoor. In 2020 was 61% van de in Nederland verwerkte palmolie in de diervoederindustrie voor de binnen- en buitenlandse markt duurzaam gecertificeerd.

Bron: DASPO

Duurzame palmolie

Van de duurzame palmolie is het grootste gedeelte (73% in 2020) ‘segregated’. Dit is duurzame palmolie van verschillende gecertificeerde bronnen die door de hele keten gescheiden wordt gehouden van niet-duurzame palmolie. Het aandeel mass balance was 19% en het handelssysteem book & claim daalde van 10% in 2019 naar 8% in 2020.

Bewustzijn  

Als gevolg van wereldwijde bevolkingsgroei en de toename van de welvaart in landen als China en India blijft de vraag naar plantaardige oliën in de komende jaren sterk groeien. En daarmee ook de vraag naar palmolie.

Het is belangrijk dat deze groeiende vraag op een duurzame manier wordt beantwoord. Hiervoor is samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties van belang. “Het verduurzamen van de palmolieproductie is de enige manier om problemen als ontbossing op te lossen. Een palmolieboycot is geen oplossing”, aldus Dutch Alliance-voorzitter Eddy Esselink.

Lees ook: Aandeel duurzame palmolie in Nederland stabiliseert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.