Op 2 november is Tetske Hulshof gepromoveerd aan Wageningen Universiteit. Ze deed onderzoek naar de effecten van hittebehandeling op de verteerbaarheid en benutting van aminozuren.
De toenemende vraag naar eiwithoudende producten vereist een efficiënte benutting van huidige eiwitbronnen. Hiervoor is een goede bepaling van eiwitkwaliteit nodig. Grondstoffen gebruikt in diervoeders zijn vaak bijproducten die zijn ‘hittebehandeld’, bijvoorbeeld voor de extractie van olie uit oliehoudende-zaden. Deze hittebehandeling kan de eiwitkwaliteit verlagen door het induceren van chemische reacties, zoals het binden van suikers aan aminozuren, maar dit wordt op dit moment niet meegenomen in het formuleren van varkensvoeders.
Proefschrift
Lysine is het meest gevoelige aminozuur voor zulke reacties en vaak ook het eerst beperkend voor groei in varkensvoeders. Het is daarom belangrijk om het effect van hittebehandeling op de hoeveelheid (on)beschikbaar lysine en vervolgens het effect daarvan in het varken te bepalen. Het proefschrift beschrijft een chemische methode om beschikbaar lysine te bepalen en de nadelen van deze methode. Daarnaast worden de effecten van hittebehandeling op aminozuurverteerbaarheid en benutting, na opname in de dunne darm, voor eiwitopbouw door vleesvarkens beschreven.


