Milieueffecten van EAT-Lancet-dieet beperkt

De overgang naar een duurzamer dieet (zoals EAT-Lancet) biedt (milieu)voordelen. Maar het heeft mogelijke negatieve economische, sociale en milieueffecten. De positieve effecten op het milieu worden mogelijk teniet gedaan doordat mensen meer gaan uitgeven aan non-foodproducten.

Extra uitstoot broeikasgassen

Het dieet zorgt voor minder milieubelasting en een verminderde vraag naar biomassa. Dit heeft naast economische en sociale effecten, ook milieueffecten buiten het voedselsysteem. Wanneer mensen, vooral in regio’s met hogere inkomens, minder uitgeven aan voedsel, geven ze meer uit aan non-foodproducten. De extra uitstoot van de productie hiervan is hoger dan de afname van uitstoot van biomassa als gevolg van minder eten. Dit effect brengt de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2030 naar hetzelfde niveau als toen er geen verschuivingen in het voedingspatroon waren. Indirecte effecten in de non-food sector doen de klimaatvooruitgang in de landbouw dus teniet.

EAT-Lancet

Wageningen University & Research gebruikte een wereldwijd economisch model om een verandering richting het EAT-Lancet dieet op wereldwijde schaal te onderzoeken. In 2019 werd het EAT-Lancet-dieet gepresenteerd als een gezond en ecologisch duurzaam dieet, dat 10 miljard mensen zou moeten kunnen voeden. Het dieet omvat voornamelijk plantaardig voedsel, beperkte zuivelproducten en weinig dierlijke eiwitten.

Bron: Wageningen UR

Op het Jongerencongres van 30 mei 2023 besprak professor Frédéric Leroy enkele kanttekeningen bij het EAT-Lancet-dieet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie