De International Denkaday 2025 stond in het teken van huidige en toekomstige ontwikkelingen in de diervoeding en had als thema ‘Feed the Future!’ Het programma omvatte een symposium en excursies naar Lely en het Feed Design Lab. De ruim zestig deelnemers, partners en distributeurs vanuit dertig verschillende landen van over de hele wereld, verdiepten zich in de huidige en toekomstige ontwikkelingen in en rondom diervoeding.
Namens ABN Amro ging econoom Jan-Paul van de Kerke in op de mondiale trends. “De door Trump vastgestelde importtarieven hebben een grote schok teweeggebracht in de internationale handel. Met handelsdeals kunnen we de daarmee samenhangende onzekerheden dempen.” Van de Kerke ziet dan ook nieuwe allianties ontstaan, tussen Frankrijk en Duitsland en tussen China, India en Rusland.
In de Verenigde Staten vertraagt de economische groei en loopt de inflatie op. China toont zich intussen veerkrachtig, maar intern is er sprake van een onbalans tussen productie en consumptie. Van de Kerke verwacht dat de Eurozone zich het komende jaar herstelt van de economische dip.
In het komende decennium neemt de vraag naar eiwitten toe, met name in Azië en Afrika. Daarnaast neemt wereldwijd de consumptie van granen nog steeds licht toe. In Europa vertoont de consumptie van dierlijke eiwitten een licht dalende trend. Vanwege geopolitieke ontwikkelingen streeft de Europese Unie naar minder afhankelijkheid van import en meer Europese teelt van voeder- en voedselgewassen. Ondertussen zullen – na jaren van onrust door de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne – de prijzen van agrarische bulkproducten stabiliseren, verwacht Van de Kerke.
De vlees- en zuivelsector
Willem Cranenbroek van Vion bespreekt de impact van consumentengedrag, marktontwikkelingen en regelgeving op de vleessector. “Meer dan de helft van de Europese consumenten eet tegenwoordig minder vlees en meer dan tachtig procent stelt hoge eisen aan duurzaamheid. Ook de wet- en regelgeving op het gebied van verduurzaming neemt toe. Tegelijkertijd daalt het aantal veehouders en het aantal productiedieren in Nederland en Duitsland.”
Vion blijft zich inzetten voor de beschikbaarheid van veilig, voedzaam, gezond en verantwoord geproduceerd voedsel voor iedereen. “We leveren naast vlees inmiddels ook verschillende plantaardige producten en we streven naar verdere reductie van de koolstofvoetafdruk in de gehele productieketen”, besluit Cranenbroek.
Friesland Campina Ingredients levert nutritionele en functionele ingrediënten voor babyvoeding, sportvoeding en medische voeding, en concentraten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie. Erik Torringa en Roeland van Eerten van Friesland Campina bespreken de trends op het gebied van kunstmelk voor baby’s. De wet- en regelgeving voor babyvoeding is zeer strikt en Torringa ziet de veiligheids- en traceerbaarheidseisen voor diervoeding ook strenger worden. “In de humane voeding zien we steeds meer ‘clean label’ en biologische producten. Die trend van ‘gangbaar’ naar ‘premium’ zet zich door”, verwacht Torringa.
Voor premium levensmiddelen met functionele ingrediënten worden hogere prijzen betaald, mits de voordelen zich ook uitbetalen. Melkoligosachariden, immuunglobulinen, wei-eiwitten en MFGM (Milk Fat Globule Membrane) zijn melkcomponenten die de gezondheid van baby’s en jonge landbouwhuisdieren ondersteunen, zegt Van Eerten. De zuivelindustrie zet zich in om de diverse melkcomponenten effectief in te zetten in food, feed en farma.
Voeding en gezondheid
De kloof tussen voeding en medicijn, oftewel tussen farma en food, wordt steeds kleiner, ziet Johan Garssen van de Universiteit van Utrecht. “We weten steeds meer over de impact die voeding heeft op onze gezondheid, onder meer via invloed op het immuunsysteem en het darmmicrobioom.”
Jaarlijks meer dan 65 proeven
Op de onderzoekslocatie van Denkavit worden elk jaar meer dan 65 proeven uitgevoerd met jonge herkauwers, vleeskalveren en biggen, vertelt Ard van Enckevort. Voor de komende vijf jaar ziet Van Enckevort trends in jongdiervoeding. “De beschikbaarheid van melkeiwit en tarwegluten voor diervoeders neemt af, waardoor er behoefte ontstaat aan nieuwe eiwitbronnen. In het streven naar verduurzaming kunnen bepaalde ingrediënten, zoals dierlijk vet en soja- en palmolie, minder populair worden. Aan de andere kant wordt diergezondheid steeds belangrijker: voeders die de gezondheid van het maagdarmkanaal en de ademhalingsorganen ondersteunen, hittestress verminderen en de weerstand ondersteunen, helpen daarbij. Denkavit is klaar voor de toekomst: met onze onderzoeks- en productiefaciliteiten en onze expertise in jongdiervoeding ontwikkelen we concepten, producten en diensten waarmee de veehouder de uitdagingen aan kan.” Denkavit maakt in het onderzoek ook steeds meer gebruik van sensortechnologie en kunstmatige intelligentie om gezondheid, gedrag en welzijn van de dieren te monitoren en te evalueren.
We weten ook dat een groot deel van de nu beschikbare medicijnen hun oorsprong vinden in eetbare vruchten, groenten, kruiden en andere voedselgewassen, maar ook in micro-organismen en fermentatieproducten. In de overlap tussen voeding en medicijnen vinden we diverse supplementen en additieven die mens en dier ondersteunen. Garssen noemt onder meer pro-, pre-, syn- en postbiotica, oligosachariden, vetzuren en peptiden. De rol van gezonde voeding bij de preventie van ziekten wordt steeds meer erkend, evenals het belang van een goede start in het leven voor optimale weerstand.
Partnerschappen zijn de basis
Uit de diverse presentaties werd duidelijk dat partnerschappen de basis zijn voor succes, waarbij lokale marktinzichten cruciaal zijn. De wereldwijde vraag naar eiwit blijft toenemen, vooral in Azië en Afrika. Dit betekent dat veehouderijproducten onmisbaar zijn in de wereldvoedselvoorziening. Om aan de vraag te voldoen, moet het vinden van nieuwe grondstoffen topprioriteit krijgen. In de paneldiscussie kwam naar voren dat distributeurs een essentiële rol vervullen vanwege hun kennis van lokale markten en culturen. Daarnaast wordt duurzaamheid wereldwijd steeds meer een ‘license to produce’, al verschillen de prioriteiten per regio.
De prijzen van agri-grondstoffen blijven waarschijnlijk stabiel, mits er zich geen nieuwe crisis aandient. Retailers staan onder druk om duurzame voedingsoplossingen te bieden. De agri-sector in Noordwest-Europa heeft een sterke positie, maar we moeten innoveren om competitief en relevant te blijven.