Onderzoekers van de Faculteit Landbouw- en Voedingswetenschappen van de Universiteit van Kiel (CAU) toonden aan dat grazen op kruidenrijk grasland zorgt voor een hoger aandeel omega 3-vetzuren in de melk. Vorig jaar toonden de onderzoekers al aan dat koeien die grazen op een soortenrijk graslandmengsel een zeer lage methaanuitstoot hebben. Een nieuwe studie is nu gewijd aan de gezondheidsaspecten van melk. De resultaten zijn gepubliceerd in het internationale tijdschrift Agriculture.
Betere bruikbaarheid
Na deze resultaten zijn de onderzoekers, samen met collega’s van de Universiteit van Newcastle (Engeland), nu geïnteresseerd in hoe beweiding op de soortenrijke voermengsels de kwaliteit van de melk beïnvloedt in vergelijking met voeren met kuilvoer. Hiervoor werden melkmonsters van de Jersey-koeien geanalyseerd op hun vetzuurprofielen afhankelijk van het voer. “We hebben opnieuw het potentieel van de soortenrijke bestanden kunnen onderstrepen”, zegt Taube. Alleen al het grazen op de eenvoudige klaver-grasmengsels verhoogt het aandeel omega 3-vetzuren met 70 procent in vergelijking met melk uit kuilvoer. Taube: “Deze positieve resultaten werden zelfs nog verbeterd door de soortenrijke graslandmengsels.”
Tegelijkertijd is de verhouding van omega 6 tot omega 3-vetzuren op de soortenrijke bestanden meer dan gehalveerd in vergelijking met kuilvoer. Een nauwere relatie tussen deze vetzuurgroepen is belangrijk, zodat het menselijk organisme überhaupt de omega 3-vetzuren kan verwerken.
Bron: Universiteit Kiel