Uitdagingen voor veehouderij en voerindustrie uitgebreid aan bod in Feeds and Nutrition Course

Veel deelnemers volgden begin juni 2023 de Feeds and Nutrition Course, georganiseerd door Schothorst Feed Research (SFR). In één week biedt deze cursus een volledig overzicht van voederwaardering, nutritionele behoeften van landbouwhuisdieren, voer- en ingrediëntensamenstellingen, be- en verwerking van grondstoffen, voedingsmanagement en voerformulering voor de productie van diervoeders voor melkvee, pluimvee en varkens.

Verschillende modules

De cursus was verdeeld in verschillende modules: “Dit zorgt ervoor dat elke cursist zelf een combinatie van modules kan kiezen en zo zijn eigen cursusprogramma kan samenstellen”, zegt Francesc Molist, R&D-manager bij SFR.

Deze opzet wordt erg gewaardeerd door de deelnemers: “Of je nu net bent begonnen in de diervoedersector, of je wilt je kennis op peil brengen, of je bent in je werk overgeschakeld van melkveevoeding naar pluimveevoeding, deze cursus biedt nuttige informatie voor elke doelgroep”, legt een van de deelnemers uit.

Veel interactie

In elke module deelden gerenommeerde experts van SFR hun kennis en expertise. Omdat de groepen klein zijn was er veel ruimte voor interactieve discussies met de cursusleider. “Het is ook waardevol om ideeën en ervaringen te delen met de andere deelnemers en om informatie te  krijgen over voedingsstrategieën of gebruiken in andere landen”, vertelt één van de cursisten: “Daardoor ga je reflecteren op je eigen gewoontes als nutritionist, consultant of onderzoeker. De cursus heeft mijn blik verruimd en geeft me nieuwe inzichten om verder over na te denken.”

Wijzigingen voederwaarderingssystemen

Een van de modules ging over wijzigingen in het voederwaarderingssystemen: “We moeten tegemoet komen aan de nutritionele behoeften van alle diersoorten in alle levensfases en dat is best een uitdaging: de continue genetische vooruitgang in dierprestaties verandert de behoefte van het dier. We weten steeds meer over de samenstelling van voeringrediënten en de variatie daarin, en er komen regelmatig nieuwe grondstoffen beschikbaar voor de diervoedersector. Daarom moeten we voederwaardes continu blijven actualiseren”, legt Molist uit.

Speciale onderwerpen

In deze twaalfde editie van de cursus was er speciale aandacht voor actuele onderwerpen, zoals dierwelzijn en de impact van veehouderij en diervoeding op het milieu. Zo hebben trager groeiende vleeskuikens, leghennen met intacte snavels en biggen met intacte staarten extra aandacht nodig, ook vanuit nutritioneel oogpunt. De veehouderij heeft invloed op natuur en milieu. Onder meer door de uitstoot van broeikasgassen en andere mineralen (o.a. stikstof en fosfaat). De veehouderijsector staat onder druk om emissies te reduceren. Aanpassing van de voersamenstelling of het gebruik van specifieke voertoevoegingen helpen om te voldoen aan de eisen vanuit de samenleving. Deze uitdagingen voor veehouderij en de voerindustrie kwamen in de cursus ook uitgebreid aan bod.

Lees meer over de Feeds and Nutrition course in De Molenaar nummer 9/10, die verschijnt op juni.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Mis geen enkel nieuws uit de diervoederindustrie