Ga naar hoofdinhoud

Mijlpaal biologische voerproductie DVW en AR

2,5 jaar na de start van de samenwerking Bio-NL hebben Coöperatie De Valk Wekerom (DVW) en AgruniekRijnvallei (AR) de biologische voeromzet flink zien stijgen. In 2020 is gezamenlijk meer dan 100.000 ton biologisch voer geproduceerd.

DVW en AR werken sinds 2018 samen binnen Bio-NL. Het doel van deze samenwerking: samen efficiënt inkopen en produceren en toch zelfstandig in de markt opereren.

Productielocaties

Biologische voerproductie is een vak apart en verschilt wezenlijk van de productie van gangbare voeders. De inkoop, beschikbaarheid en kwaliteit van grondstoffen vereisen specialistische kennis. Productielocaties moeten gescheiden zijn en bewerkingen moeten worden afgestemd op de biologische grondstoffen.

DVW en AR hebben samen de beschikking over twee biologische productielocaties. Eén in Barneveld; het biologisch pluimveehart van Nederland. De productielocatie in Meppel is een van de noordelijkste biologische fabrieken.

Kwaliteit

De variëteit aan biologische grondstoffen is gigantisch. Door de gespecialiseerde productielocaties kan de bewerking van de grondstoffen worden afgestemd op de diersoort.

Zeker bij dure en schaarse biologische grondstoffen is dit essentieel. De unieke bewerking komt zowel de kwaliteit als de kostprijs ten goede. Om dit te waarborgen worden alle biologische voeders binnen Bio-NL geproduceerd onder het keurmerk VoederWaarde.nl.

Eigen voeders

Beide coöperaties hechten veel waarde aan hun eigen voeders, advisering en klantbenadering. De samenwerking vindt daarom alleen op productieniveau plaats, waarbij beide bedrijven met hun eigen nutritionele kennis voer maken en in de markt zetten. Zo worden belangrijke zaken als dicht bij de klant en efficiënt produceren gecombineerd.

Toekomst

De ontwikkelingen in het biologische voer gaan in hoog tempo verder zoals de nieuwe biologisch verordening in 2022 en de toenemende vraag naar duurzame grondstoffen en een betere benutting van schaarse grondstoffen. Samenwerken wordt hierdoor steeds belangrijker.

Lees ook: Eigen biologische productielijn voor De Valk Wekerom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback