Ga naar hoofdinhoud

Aanmeldingsplicht ongeteste biociden

Importeurs en producenten van biociden moeten vanaf 15 april 2009 hun producten laten testen als ze dit nog niet hebben gedaan. Deze maatregel moet de bescherming van volksgezondheid en milieu verhogen.

Op dit moment zijn er 800 tot 1.000 biocideproducten op de Nederlandse markt die nog niet wettelijk zijn getoetst. Biociden vernietigen schadelijke organismen, bijvoorbeeld als ontsmettingsmiddelen als ongediertebestrijdingsmiddelen. Producenten en importeurs moeten hun product voor 15 juli 2009 aanmelden bij het onafhankelijke College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Die toetst ze op effecten voor mens, dier en milieu.

Producten die vóór 15 juli 2009 niet zijn aangemeld of niet voldoen aan de gestelde criteria, moeten van de markt worden gehaald. Hierop zien toezichthouders als de VROM-Inspectie en de Voedsel en Waren Autoriteit toe.

De ongeteste biocideproducten die nu op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, vormen waarschijnlijk geen hoog risico voor mens en milieu. Dat blijkt uit risico-inschattingen van de stofeigenschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback