Ga naar hoofdinhoud

ABN Amro: ‘Koolstofvoetafdruk varkenshouderij kan lager’

Volgens ABN Amro kan de koolstofvoetafdruk van de Nederlandse varkenshouderij nog verder omlaag.

De Nederlandse varkenshouderij heeft een van de laagste koolstofvoetafdrukken ter wereld. Volgens ABN Amro behoort verdere verlaging van de koolstofvoetafdruk tot de mogelijkheden. De bank stelt in het rapport ‘Het varken als het ultieme kringloopdier’ dat een extra reductie van 30 procent realistisch is.

Voeding

Door het gebruik van restproducten en de hoge efficiëntie van varkenshouders behoort de koolstofvoetafdruk van het Nederlandse varken tot te laagste ter wereld. De voeding van varkens bestaat gemiddeld voor 47 procent bestaat uit restproducten van vooral de voedingsmiddelenindustrie. Deze producten worden omgezet in hoogwaardige dierlijke eiwitten. Hierdoor is er minder voedselverspilling en ontstaat een lagere milieu-impact. ABN Amro becijferde dat een verdere verlaging van de CO2-voetafdruk met 30 procent mogelijk is.

Perspectief

Hoewel de vooruitzichten op langere termijn positief zijn, staat de varkenssector nu in de overlevingsmodus, stelt ABN Amro. Daarnaast wordt ook de varkenssector geraakt door de stikstof aanpak van het kabinet. “Sommige varkenshouders zullen zich vrijwillig laten uitkopen. Veel kiezen er voor hun bedrijf voort te zetten. Continuering betekent óók dat er vertrouwen is in de toekomst” benadrukt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro.

Kansen

“De varkenshouderij is belangrijk voor de Nederlandse landbouw”, stelt Berntsen. “En dat biedt kansen. Bijvoorbeeld door nóg meer in te zetten op het gebruik van restproducten en emissiereductie.” De opgave voor de sector is volgens de ABN Amro-topman om gepaste volumes te produceren voor interessante markten met specifieke wensen. “Dat lukt het beste in transparante en vraaggestuurde ketens. Die ketens moeten zich niet alleen focussen op prijs, maar op een breder pallet van specificaties”, meent Berntsen. In de tussentijd moet de overheid volgens hem varkenshouders ondersteunen die investeren in emissiereductie of energieopwekking. “Want innovatie is dé sleutel voor duurzame groei.”

Dramatisch jaar

De Nederlandse varkenshouderij beleefde in 2021 een moeilijk jaar, constateert ABN Amro. De sector werd geconfronteerd met lage prijzen voor biggen en vleesvarkens. Hieraan droegen Afrikaanse varkenspest in Duitsland, corona en de verslechterde afzetmarkt in China bij. ABN Amro denkt dat de vooruitzichten op korte termijn niet snel zullen verbeteren. “Zeker niet, nu China de eigen productie blijft opvoeren.”

Overaanbod

Europa kampt met een overaanbod. Daarmee is het continent afhankelijk van de volatiele wereldmarktprijzen. “De komende jaren zal de varkensstapel door overheidsbeleid inzake stikstof in Nederland dalen”, stelt ABN Amro. “Richting 2030 zal de Nederlandse varkensproductie naar verwachting met 10 tot 20 procent krimpen. Wij denken dat deze krimp niet leidt tot minder slachtingen. Er zal vooral sprake zijn van afname van de levende export van biggen en vleesvarkens.”

Concepten

Het aandeel in Nederland geproduceerd varkensvlees dat onderdeel is van vleesconcepten groeit. Bijna 30 procent van de productie maakt nu onderdeel uit van dergelijke concepten, zoals het Beter Leven-keurmerk. ABN Amro verwacht dat dergelijke concepten gaan toenemen. De behoefte aan vleesconcepten groeit. Daarbij gaat de aandacht onder andere uit naar een lage CO2-voetafdruk, lange staarten, afkomstig uit de regio, extra lekkere smaak of andere duurzaamheidskenmerken. 

Leestip: BFA-voorzitter over crisis in varkenshouderij (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback