Ga naar hoofdinhoud

BFA: Productie van 7,1 miljoen ton voeders in 2021

BFA-voorzitter Dirk Van Thielen, managing director BFA Katrien D’hooghe en federaal landbouwminister David Clarinval.

Met een productie van 7,1 miljoen ton voeders in 2021 bekleedt België de achtste plaats binnen Europa. België importeerde vorig jaar 1,7 miljoen ton voeders en exporteerde 1,4 miljoen ton. Dat heeft BFA bekend gemaakt tijdens de algemene vergadering.

“Deze globale cijfers omvatten zeer grote schommelingen doorheen het jaar”, aldus Katrien D’hooghe, managing director van BFA. “De productie van varkensvoeders daalde bijvoorbeeld over het hele jaar met 1,6% ten overstaan van 2020. In de periode december 2021 tot januari 2022 zien we echter een daling van ongeveer 10% tegenover het jaar voordien.” Deze daling is te wijten aan de varkenscrisis en de stikstofproblematiek.

Varkens

BFA-voorzitter Dirk Van Thielen beaamt: “De crisis in de varkenshouderij is heel duidelijk af te leiden uit de BFA-statistieken. De oorzaken zijn intussen iedereen bekend: ongekend lage varkensprijzen en hoge energie-, grondstof- en voederprijzen. Ondanks het feit dat de varkensprijzen recent sterk gestegen zijn, is een verdere stijging voor heel wat varkenshouders op de dag van vandaag een noodzaak om te komen tot een positief resultaat.”

Omzetstijging

De totale omzet van de diervoedersector steeg in 2021 met 18% ten overstaan van 2020 tot 5,5 miljard of 10 procent van de totale voedingssector. De omzetstijging wordt veroorzaakt door een stijging van de diervoederkosten ingevolge de stijging van de grondstofprijzen.

Grondstofprijzen

De prijzen van de grondstoffen voor diervoeders zoals tarwe, mais, gerst, sojaschroot, lijnzaad en koolzaadschroot, maar ook vitaminen en mineralen, bereikten de afgelopen weken absolute recordhoogtes.

“De inval van Rusland in Oekraïne heeft een immens effect op de diervoedersector. Voor sommige producten blijft het spannend om deze geleverd te krijgen en bovendien zijn de grondstofprijzen sinds het begin van de oorlog met meer dan 100 euro per ton gestegen. Dit komt bovenop de al sterk gestegen grondstofprijzen in 2021”, aldus Van Thielen.

Een uitgebreid verslag van de Algemene Vergadering leest u in De Molenaar 7. Deze verschijnt op vrijdag 13 mei 2022.  

Lees ook: BFA: Doelstelling antibioticareductie 2024 in zicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback