Ga naar hoofdinhoud

Bio-vergisting, ethanolproductie en algenkweek samenvoegen

Een nieuw type biovergister in Lelystad moet de vergisting koppelen aan een energiezuinigere manier om bio-ethanol te produceren. Dit project wordt uitgevoerd door het Application Centre for Renewable RESources (Acrres), een samenwerkingsverband van de Animal Sciences Group en Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van Wageningen UR. Acrres werkt daarbij samen met het energieconcern Eneco.

Acrres wil regionale clusters ontwikkelen, waarbij kleinschalige bio-energie- en grondstofprocessen bij elkaar gebracht worden. Het efficiënt sluiten van kringlopen staat daarbij centraal.

De nieuwe biogasinstallatie in Lelystad verwerkt straks maïsstro en rundermest tot elektriciteit, CO2, warmte en digestaat. De warmte zal worden benut om bio-ethanol uit maïskorrels te produceren. Daarbij wordt een procedé gebruikt dat gebaseerd is op een Wagenings patent van de groep van prof. Johan Sanders. Het concept zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder water nodig is voor de productie van ethanol. Dat proces is duurzamer, omdat er minder water hoeft te worden verdampt om de ethanol over te houden.

De installatie heeft een vermogen van 123 kilowatt en zal 150.000 liter bio-ethanol per jaar leveren. De warmte, het CO2 en de vrijkomende mineralen uit de vergister zijn bruikbaar voor tal van andere processen, zoals het kweken van algen. In 2010 hoopt Acrres zo'n koppeling operationeel te hebben. Bij de huidige installatie komt dan een algenkwekerij. De koppeling met algenkweek maakt het mogelijk de kringloop regionaal te sluiten. De verwerking van maïs levert de grondstoffen voor de kweek. De algen leveren weer biobrandstof of dienen als voer voor koeien, die vervolgens de mest produceren die weer de vergister in kan. Mineralen blijven zo in het gebied, er vindt minder gesleep met biomassa plaats en het levert werkgelegenheid op.

Bron: Agriholland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback