Ga naar hoofdinhoud

Brabant subsidieert emissiearme stallen

De provincie Brabant stelt een subsidie beschikbaar voor boeren die investeren in nieuwe emissiearme concepten.

De provincie Noord-Brabant stelt 460.000 euro beschikbaar voor boeren die een innovatief stalsysteem toepassen dat de emissies omlaag brengt. Boeren kunnen de subsidie vanaf 13 december 2021 aanvragen.

First Movers

De subsidieregeling First Movers stimuleert veehouders om te investeren in nieuwe stalsystemen die emissies bij de bron aanpakken en anticiperen op een duurzame mestverwerking.

Kansrijk

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel van de provincie Brabant: “Voor de landbouw gelden vanaf 2024 strenge regels voor verduurzaming van stallen. Dat is belangrijk om emissies bij de bron aan te kunnen pakken. En dat is nodig voor het versterken van onze natuur. Daarom steunen we veehouders die een stalsysteem willen aanschaffen dat de emissies fors omlaag brengt. We willen kansrijke stalsystemen stimuleren, die nog niet breed in de praktijk zijn getoetst. Want alleen door praktijkervaring op te bouwen, komen we verder.”

Extra voordelen

Twan van den Heuvel, varkenshouder in Elsendorp, maakte twee jaar geleden gebruik van de subsidie. “Bij de renovatie van de stallen wilde ik eigenlijk een luchtwasser aanschaffen, maar ik heb door de subsidieregeling van de provincie toch gekozen voor een innovatief systeem dat emissies bij de bron aanpakt. Daarmee heb ik niet alleen minder ammoniak in de stal, maar het is ook beter voor de dieren en voor ons personeel.”

Subsidie

De provincie stelt opnieuw een subsidiebedrag beschikbaar voor boeren die een innovatief stalsysteem willen aanschaffen. Dat kan voor maximaal 40 procent gesubsidieerd worden en maximaal 25.000 euro per bedrijf. Jonge boeren worden extra ondersteund om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Zij krijgen daarom gunstiger voorwaarden. Voor hen geldt een maximumbedrag van 30.000 euro per bedrijf. In totaal is er 460.000 euro beschikbaar in de First Movers-regeling.

Leestip: Netwerk Praktijkbedrijven toetst emissiereductie in melkveehouderij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback