Ga naar hoofdinhoud

CZAV draaide goed in 2008

De omzet van de Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV) is vorig jaar met 36 procent gestegen tot 310 miljoen euro.

De nettowinst steeg van 2,7 tot 9 miljoen euro. Dit is vooral te danken aan het verkopen van een forse deelneming in de Cebeco Groep.

CZAV slaagde er naar eigen zeggen in haar marktaandeel uit te breiden. De coöperatie verhandelde in 2008 ongeveer 70 procent van het graan in Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant. De marktaandelen bij gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen benaderen volgens CZAV de 50 en 60 procent.

Volgens directeur Antoon van Vught kijkt CZAV met tevredenheid terug op een turbulent jaar. "We moesten handelen onder sterk wisselende omstandigheden en hebben dat heel behoorlijk gedaan. De prijs van bijvoorbeeld graan maar ook meststoffen is zeer onvoorspelbaar."

Dit maakte ook dat de kortlopende schulden opliepen van 44,3 miljoen naar 63,2 miljoen euro. Geen reden tot zorg, aldus de topman. "Het aanleggen van voorraden is door de hogere grondstofprijzen duurder, dus er ligt meer geld in de schuur."

Het resultaat uit de kernactiviteit (kopen en verkopen) is vorig jaar al terugbetaald aan de leden. Vanwege de positieve cijfers werd een dubbele nakorting verstrekt van in totaal 2 miljoen euro.De Zeeuwen gingen daarnaast samenwerkingen aan buiten het traditionele werkgebied, zoals met CAV Wieringermeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback