Ga naar hoofdinhoud

Dioxine aangetroffen in rode kleurstof voor veevoer

Bij een partij rode kleurstof voor veevoer is zowel in Nederland als in Frankrijk een aanzienlijke vervuiling met dioxine gevonden.

De kleurstof is afkomstig uit Spanje. Volgens een melding ('rapid alert') van de Nederlandse overheid aan de Europese Commissie, gedaan op 23 december, lag het dioxinegehalte in de kleurstof op 3,1 picogram per gram, waar 1 picogram per gram is toegestaan.

In Frankrijk werd een gehalte van 10,6 picogram per gram gevonden. Vermoedelijk gaat het om hetzelfde voeradditief; volgens de opgave betrof dit een toevoeging, geproduceerd in Spanje en verhandeld via Nederland.

Volgens een woordvoerster van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat het om een partij van 1900 kilo Capsantal. Deze natuurlijke kleurstof, gemaakt van rode peper, wordt toegevoegd aan veevoer om kippenhuid of eierdooiers een mooi kleurtje te geven.

De vervuiling is niet schadelijk voor mens en dier, aldus de VWA. Ze is aan het licht gekomen door controle van de bedrijven zelf. Er is geen voer teruggehaald, omdat de hoeveelheid dioxine in het voer onder de norm is gebleven, zegt de VWA-woordvoerster.

Een deel van de partij is uitgevoerd naar Frankrijk en Polen, de rest is tegengehouden, zegt de VWA. De oorzaak van de vervuiling is nog onduidelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback