Ga naar hoofdinhoud

Economische gevolgen van non-gmo

Het LEI is in opdracht van de Nederlandse Vereniging Diervoerindustrie (Nevedi) gestart met een onderzoek naar de consequenties van de toenemende vraag naar non-gmo soja. Er zal in het bijzonder gekeken worden naar de economische impact van tolerantiedrempels voor nog niet in de EU toegelaten gmo-varianten. Het LEI-onderzoek gaat om de gevolgen voor wereldmarktprijzen en consumenten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een te ontwikkelen model met scenario's. Vervolgens worden de scenario's doorberekend en in relatie gebracht met de huidige situatie.

Het onderzoek is hoofdzakelijk gericht op de Nederlandse markt voor veevoeders, maar dient zich – waar nodig – te verbreden naar een Europese context. De studie moet resulteren in een rapport met antwoord op vragen die het gevolg zijn van het gebruik van non-gmo soja in veevoer. Welke invloed heeft dit voor de prijsontwikkeling van diervoeders en wat voor koopkrachteffecten geeft dit voor consumenten op korte en langere termijn?

Nevedi heeft als opdrachtgever van het onderzoek een aantal ketenpartijen en derden verzocht zitting te nemen in een onderzoeksbegeleidingscommissie. De volgende partijen maken deel uit van deze commissie: Comité van Graanhandelaren, FrieslandCampina, LTO Nederland, Rabobank Nederland, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Vion.

Het onderzoek kent drie fasen. De eerste fase omvat de verzameling van relevante data. In de tweede fase zal het onderzoeksmodel worden ontwikkeld en op basis van input zal dan de analyse plaatsvinden met gebruik van scenario's. In de derde fase vindt verslaglegging plaats en zal een wetenschappelijk onderzoeksrapport worden geschreven, die vervolgens aan de begeleidingscommissie zal worden voorgelegd. Het onderzoek zal na afronding gepubliceerd worden. Het rapport wordt in de eerste week van april voorgelegd aan de begeleidingscommissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback