Ga naar hoofdinhoud

EFSA:

De European Food Safety Authority (EFSA) zegt in een advies aan de Europese Commissie (EC) dat er geen gevaar is voor de gezondheid door aangetroffen dioxine in Iers varkensvlees.

De EC vroeg EFSA op 8 december om snel met wetenschappelijk onderbouwd advies te komen. EFSA geeft advies voor twee scenario's.

In het meest waarschijnlijke scenario at iemand een gemiddelde dagelijkse hoeveelheid Iers varkensvlees gedurende de periode van het incident (negentig dagen). Van dit vlees was 10% besmet met de hoogst gemeten concentratie dioxines. Deze hoeveelheid levert geen gevaar voor de gezondheid, aldus EFSA.

In een extreem geval at iemand een grote hoeveelheid varkensvlees tijdens het incident. Al het vlees was besmet. Omdat er in de berekening een veiligheidsmarge is ingebouwd van tien keer de hoeveelheid meent EFSA dat dit onwaarschijnlijke scenario kan leiden tot verminderde bescherming, maar niet tot nadelige gezondheidseffecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback