Ga naar hoofdinhoud

EU-beleid ggo belemmert invoer soja en mais

Op termijn wordt het steeds lastiger om soja en mais te importeren. Dat stelt het LEI op basis van een quick scan naar de economische gevolgen van het huidige EU-beleid.

Wereldwijd worden steeds meer genetisch gemodificeerde gewassen geteeld. Gangbare gewassen worden schaarser en duurder. In vergelijking met landen die veel ggo's exporteren laat de EU ggo's relatief langzaam toe. Hierdoor ontstaat volgens het LEI op termijn een probleem.
Zo'n tweederde van de soja die wereldwijd wordt verbouwd, is genetisch gemodificeerd en voor mais ligt dat aandeel op een kwart. Deze aandelen nemen nog ieder jaar toe. Soja en mais zijn belangrijke grondstoffen voor diervoeders en levensmiddlen. De vermening van conventionele soja met sproen van niet in de EU toegestane ggo's is een probleem. Dit kan leiden tot problemen met de grondstofvoorziening als er geen alternatieven voor handen zijn, aldus het LEI. Op korte termijn komt de aanvoer nog niet in gevaar, maar op de langere termijn is dat moeilijk in te schatten, mede doordat er een verschuiving van handelsstromen optreedt. ,,Problemen in de grondstoffenvoorziening kan ertoe leiden dat EU vlees gaat importeren uit landen waar het vee is gevoerd met grondstoffen die in de EU niet zijn toegestaan.''

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback