Ga naar hoofdinhoud

Eurofins introduceert Soil Carbon Check

Op World Soil Day, 5 december 2022, introduceert Eurofins Agro de Soil Carbon Check. Dit nieuwe grondonderzoek geeft inzicht in koolstofvastlegging en de opbouw van organische stof in de bodem.

Soil Carbon Check is onderdeel van het totaalpakket Soil Health Solutions. Dit totaalpakket biedt diverse onderzoeken die boeren en tuinders ondersteunen bij hun transitie naar duurzame landbouw.

De data op het rapport van Soil Carbon Check zijn te gebruiken voor het aanvragen van koolstofkredieten en het vullen van duurzaamheidsclaims.

Geleidelijke verhoging

Koolstofvastlegging in de bodem staat hoog op de internationale agenda. Tijdens de VN-conferentie over het klimaat in Parijs in 2015 (COP21) werd het ‘4 per 1.000’-initiatief gelanceerd. Dit initiatief heeft tot doel de koolstofopslag in landbouwgronden elk jaar met 4 promille (0,4%) te verhogen om zo de klimaatverandering te helpen matigen en de voedselzekerheid te vergroten.

De bodem heeft een enorme capaciteit om koolstof op te slaan. Nu al legt de bodem meer dan drie keer zoveel CO2 vast als bovengrondse biomassa (bomen of andere planten en gewassen). Een verhoging van de hoeveelheid koolstof in de bodem zal zo bijdragen aan de vermindering van de opwarming van de aarde.

Het vastleggen van CO2 in de bodem als organische koolstof draagt bij aan het terugdringen van CO2 dat in de atmosfeer terechtkomt.

Betere bodemgezondheid

Koolstof is een belangrijk onderdeel van organische stof. Bij het verhogen van het gehalte organische stof in de  bodem snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen wordt er CO2 weggevangen uit de atmosfeer, ook de bodemgezondheid gaat omhoog. Boeren en tuinders kunnen met gerichte maatregelen, zoals niet kerende grondbewerking en het zaaien van een groenbemester, ervoor zorgen dat het organische stofgehalte in de bodem stijgt.

Inzichten

Soil Carbon Check geeft inzicht in de hoeveelheid CO2 die in de bodem is vastgelegd in organische stof, en in hoe stabiel de organische stof is. Bovendien vermeldt het rapport hoe de hoeveelheid koolstof in de bodem met 4 promille is te verhogen en hoe het koolstofgehalte van de bodem zich in de loop van de tijd ontwikkelt.

Soil Carbon Check wordt ondersteund door de Carbon Calculator, een online rekentool waarmee het effect van verschillende maatregelen op de opbouw van organische stof kan worden vergeleken.

Lees ook: Eurofins Agro optimaliseert bemestingsadviezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback