Ga naar hoofdinhoud

Flexibiliteit voor producenten van diervoeders

Het Europees Parlement heeft vandaag het compromis met de Raad bekrachtigd over een versoepeling van de Europese regels op het gebied van marketing en etikettering van diervoeders. Europarlementsleden stemden voor een evenwicht tussen het recht van de klant op informatie en de intellectuele eigendomsrechten van de industrie.

 

VVD-europarlementariër Jan Mulder maakte deel uit van de onderhandelingsdelegatie: "Het compromis dat bereikt is maakt transparantie mogelijk en geeft een goed evenwicht tussen de belangen van veevoederproducenten en de belangen van de afnemers daarvan.

 

Het bereikte akkoord staat vooral een vernieuwing van de veevoedersector niet in de weg, doordat het intellectuele eigendom gewaarborgd blijft."

 

Naar aanleiding van de BSE- en de dioxinecrisis werd in 2002 bepaald dat voedermiddelen die in mengvoeders zijn verwerkt en hun exacte gewichtspercentages nauwkeurig moesten worden vermeld. Het Europees Parlement was sterk voorstander van deze zgn. "open vermelding". Een marge van +/- 15 % van de vermelde waarde werd getolereerd, met de mogelijkheid voor de klant om op verzoek de exacte samenstelling van het mengvoeder te kennen. Nederlandse, Italiaanse en Britse bedrijven uit de sector hebben de bepaling voor het Hof van Justitie aangevochten, omdat die in strijd zou zijn met de intellectuele eigendomsrechten. Het Hof oordeelde dat de "open vermelding" gegrond was, maar dat "exacte informatie op verzoek" niet in verhouding stond tot de gezondheidsbescherming, het doel van de richtlijn.

De Commissie heeft daarom voorgesteld om de vermelding van het exacte gewichtspercentage te vervangen door de vermelding van de verwerkte voedermiddelen in dalende volgorde, wat overeenstemt met de regels die voor de etikettering van voor mensen bestemde voedingsmiddelen gelden. Om meer rekening te houden met het intellectuele eigendomsrecht van de producent, mag die, wanneer een klant om informatie over de samenstelling van het voeder verzoekt, een marge van ± 15 % aanhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback