Ga naar hoofdinhoud

FromFarmers: ‘Innoveren, niet saneren’

Cooperatie FromFarmers voelt zich gesteund door de manier waarop ForFarmers inzet op innovatie.

“Het jaar 2021 was geen makkelijk jaar voor veehouders”, constateert coöperatie FromFarmers, grootaandeelhouder van ForFarmers bij de presentatie van de jaarcijfers 2021. “De impasse in het stikstofdossier resulteert in aanhoudende onrust”, aldus coöperatiebestuurvoorzitter Ben Volker.

Hoge kostprijs

“Het afgelopen jaar werd bovenal gekenmerkt door de hoge energie- en grondstofprijzen”, constateert Ben Volker. Hij is voorzitter van het bestuur van coöperatie FromFarmers. Volgens Volker is het juist in deze tijden van belang dat de voerleverancier een goed prijsbeleid voert. Daarbij moet ook de kwaliteit van het voer hoog gehouden worden. “We zien er als aandeelhouder op toe dat ForFarmers die waarmaakt. Zo bleek recent dat ForFarmers-klanten koploper zijn in kilogrammen vet en eiwit in de melk.”

Stikstof

Het feit dat er geen progressie kon worden gemaakt met het stikstofdossier, als gevolg van de lange formatieperiode van de regering, zorgde volgens Volker voor aanhoudende onrust onder boeren. “In dit licht voelen we ons gesteund door ForFarmers en diens missie For the Future of Farming.”

Volgens Volker komt vanuit dat perspectief de onderneming op voor de sector. “ForFarmers stuurt in deze roerige tijden aan op ‘innoveren, niet saneren’.”

Het coöperatiebestuur zet in op het vitaal houden van de eigen organisatie. “We hebben daarvoor het team coöperatiezaken in het leven geroepen. Dit team focust op meer impact, meer kennis en meer rendement. Samenwerking in onze sector is van belang. De kernwaarden Duurzaamheid en Partnerschap van de onderneming sluiten hier naadloos bij aan”, aldus Volker.

Innovatie

Pieter Wolleswinkel verwacht van een top-down benadering minder dan van innovatie in de sector. Wolleswinkel (directeur Nederland bij ForFarmers) zei dit bij de presentatie van de jaarcijfers. “De agrarische sector heeft bewezen dat via innovatie en convenanten snel progressie is te boeken.”

Hij nodigt de nieuwe minister voor Stikstof en Natuur dan ook uit de verbinding te zoeken met de agrarische sector. “In het verleden is al gebleken dat opgelegde sanering niet leidt tot het gewenste effect en wel veel geld kost”, benadrukt Wolleswinkel. Ook ForFarmers Yoram Knoop stelt: “Subsidiëren van innovatie vele malen goedkoper is voor de samenleving, dan het uitkopen van boeren.”

Voerwinst

De voorgenomen dividenduitkering van ForFarmers stelt de coöperatie in staat om een vermogensvergoeding uit te keren. De ledenraad moet hiervoor op 14 april akkoord geven. Het voorstel is om over het boekjaar 2021 4,57 euro per benut voerequivalent uit te keren. Daarnaast stuurt ForFarmers aan op een dividenduitkering van 0,29 euro per aandeel.

Leestip: Voeromzet ForFarmers stabiel in 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback