Ga naar hoofdinhoud

Geactiveerde voederkalk verbetert voerbenutting biggen

Het verstrekken van probiotica aan biggen tijdens de eerste levensdagen verbeteren mogelijk de gezondheid van biggen.

Epona, een voedingsadditief op basis van geactiveerde voederkalk, heeft een positief effect op de voederconversie van biggen. Dat blijkt uit onderzoek van het Wageningse onderzoeks- en adviesbureau Feed Innovation Services (FIS).

Onderzoek

Het onderzoek met Epona, een product van AgroVital, is uitgevoerd op het onderzoeksbedrijf van FIS met biggen die op ongeveer 25 dagen zijn gespeend. Bij de vergelijking waren 200 biggen betrokken, verspreidt over drie rondes.

De dieren kregen een prestarter in de eerste twee weken en een starter in de laatste twee weken. De voeders hadden een samenstelling die representatief is voor de gangbare praktijk. Voor de vergelijking werd bij een deel van de dieren Epona aan de brok toegevoegd. De controlegroep kreeg hetzelfde voer zonder Epona.

Resultaten

De groei van de dieren in beide behandelingen was gelijk. De dieren in de proefgroep hadden echter minder voer nodig voor de groei. Het verschil is 35 gram per dag, gemiddeld over de opfokperiode van vier weken. De voederconversie in de proefgroep is 0,07 punten lager dan die van de controlegroep. Dat is een verbetering van 5 procent beter, ten opzichte van de controlegroep.  

controleeponaverschil
dag 1 -14
Groei (g/dag)3203233
voeropname (g/dier/dag)4304237
voederconversie1,3481,3110,037
dag 14-28
Groei (g/dag) 56955316
voeropname (g/dier/dag) 82075961
voederconversie 1,4511,3780.073
periode 1-28
Groei (g/dag) 4444404
voeropname (g/dier/dag) 62559035
voederconversie 1,4121,3440.068*
Tabel. Groei, voeropname en voederconversie biggen (1-28 dagen na spenen) met en zonder Epona-toevoeging. * = p = 0,054, reultaten op basis van 200 biggen verspreid over drie ronden.

Gezondheid

Het diervoederadditief Epona is voederkalk dat is behandeld met een bioresonantie-procedé. “De exacte werking in het dier is niet volledig bekend”, aldus onderzoeker Willem Smink (FIS). “We gaan kijken naar het effect op de vertering, met name van eiwit. Het is ook mogelijk dat dit product een positief effect heeft op de gezondheid. Dieren die minder gezond zijn, hebben meer voer nodig voor onderhoud en benutten eiwit minder goed voor de groei.”

Voerbenutting

“Zeker met de huidige voerprijzen is elke procent verbetering van de voerbenutting mooi meegenomen”, stelt zelfstandig adviseur Ruud de Groot. Hij heeft veel ervaring als voorlichter en voedingsspecialist in de mengvoerindustrie en werkt met ingang van 1 december 2021 samen met AgriVital. “Ik kom al meer dan 25 jaar bij varkenshouders en weet dat het verschil in details zit. Je kunt het optimale rantsoen uitrekenen, toch reageert elke koppel weer anders. Supplementen als Epona kunnen het verschil maken.”

AgriVital

Het bedrijf AgriVital is gevestigd in het Gelderse Rossum. AgriVital levert voedingssupplementen in de agrarische sector. Deze additieven zijn gebaseerd op zouten en kalk die zijn behandeld met een bioresonantie-procedé. Toegepast in diervoeding hebben ze een gunstige uitwerking op de darmflora. Er zijn ook AgriVital-producten die verteringsprocessen in de bodem en in mest stimuleren.

Leestip: Voederconversie voor 30 % bepaald door darmflora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback