Ga naar hoofdinhoud

Geen erkenning Frankrijk van reinigings- en vrijgaveprocedure

Vanwege een striktere interpretatie van de geldende wetgeving aangaande producten van dierlijke oorsprong door de Franse bevoegde autoriteit worden Nederlandse voertuigen soms geweigerd aan de poort van Franse bedrijven.

Ondanks uitwisselbaarheid tussen GMP+ B4.1 en Qualimat -Transport® en het toepassen van voorgeschreven reinigingsregimes worden Nederlandse voertuigen soms geweigerd door Franse bedrijven, als zij daar diervoeders komen afleveren. Het gaat hierbij om voertuigen waarin als voorgaande lading bepaalde producten van dierlijke oorsprong zijn vervoerd en die vervolgens wel correct zijn gereinigd, ontsmet en, indien voorgeschreven, door de bevoegde autoriteit geïnspecteerd.

De reden dat het transport met diervoeder toch wordt geweigerd is gelegen in het verschil in interpretatie van de geldende wetgeving door de Nederlandse en Franse bevoegde autoriteit. De Nederlandse bevoegde autoriteit (VWA) staat het gebruik van voertuigen waarin producten van dierlijke oorsprong zijn vervoerd voor andere doeleinden (bv. vervoer van diervoeders) toe mits de wettelijke voorschriften voor reinigings- en ontsmettingsprocedures dan wel inspectie worden opgevolgd. De Franse autoriteit is echter strikter en vereist voor een aantal producten van dierlijke oorsprong dedicated vervoer. Dit betekent dat wanneer in een voertuig één of meer van deze producten zijn vervoerd, het voertuig niet meer in aanmerking komt voor transport van diervoeders van of naar Franse bedrijven.

Het bovenstaande is van toepassing op Nederlandse transportbedrijven. Of transporteurs uit andere landen ook hinder ondervinden is afhankelijk van de manier waarop hun nationale bevoegde autoriteit de diervoederwetgeving op dit punt interpreteert.

Qualimat is zich er van bewust dat deze eis beperkingen oplegt aan de uitwisselbaarheid tussen GMP+ B4.1 en Qualimat -Transport en is de dialoog aangegaan met de Franse bevoegde autoriteit over een mogelijke oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback