Ga naar hoofdinhoud

Gevaarlijke stoffen in diervoeder

"Fabrikanten van toevoegingen aan veevoer overtreden op grote schaal de regels voor gevaarlijke stoffen", aldus de VROM-Inspectie na een inventarisatie in deze sector.

Premixen moeten volgens de Inspectie worden beschouwd als gevaarlijke stof en ook zo worden behandeld. "Dat gebeurt nu niet, terwijl het om grote hoeveelheden gaat en veel mensen met deze stoffen werken. Er is sprake van ernstige structurele overtredingen van de regels voor het omgaan met gevaarlijke stoffen", aldus de VROM-Inspectie.

Nevedi reageert op het persbericht van de VROM-Inspectie: "De discussie over de classificatie van premixen heeft met name op Europees niveau plaatsgevonden. Door Fefac (European Feed Manufacturers' Federation) en Fefana (Europese Feed Additive and Premix Association) is in 2008 een spoorboekje opgesteld dat alle Europese premixbedrijven als leidraad kunnen gebruiken voor het toepassen van de nieuwe classificatie. De premixindustrie heeft aangeven dat zij – vanwege de uiterst complexe materie – uiterlijk 1 april 2010 aan de nieuwe eisen gaat voldoen", luidt de reactie van Nevedi.

"Wij, Nefato en Dufagro hebben bijgedragen aan het tot stand komen van het Europese spoorboekje", aldus Nevedi. De drie partijen hebben het Ministerie van VROM en de Arbeidsinspectie verwittigd van dit initiatief. "Hoewel de VROM-Inspectie niet op de hoogte was van de gewijzigde interpretatie van de richtlijn heeft zij innemend gereageerd op het initiatief van de Europese premixindustrie en aangegeven zich te kunnen vinden in het voorgestelde spoorboekje."

Premixen zijn mengsels van vitaminen en mineralen die de basis vormen van de meeste samengestelde diervoeders. Als basisbestanddeel van diervoeder werden premixen tot voorkort door zowel overheden als het bedrijfsleven als diervoeder geclassificeerd. Als gevolg van een gewijzigde interpretatie van de Europese Richtlijn 1999/45 zullen sommige premixsamenstellingen binnenkort geclassificeerd gaan worden als gevaarlijke stof. De nieuwe interpretatie van de bovenstaande richtlijn heeft echter geleid tot andere inzichten. Sommige premixen dienen geclassificeerd te worden als gevaarlijke stof. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om samenstellingen met hogere concentraties nutritioneel essentiële bestandsdelen, zoals zink of kobalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback