Ga naar hoofdinhoud

Houden van leghanen geeft goed resultaat

Foto: SFR

Schothorst Feed Research heeft onderzocht of het houden van leghanen financieel aantrekkelijk is. De resultaten zijn positief. De hanen werden onderverdeeld in 3 groepen. Het verschil zat in de energie- en eiwitniveaus in het voer. De uitkomsten van het onderzoek zijn veelbelovend, meldt SFR.

Opzet van onderzoek

Binnen het onderzoek zijn 4.860 hanen opgezet van het ras Dekalb White. De hanen zijn onderverdeeld in 18 groepen van 270 hanen, waarbij ze in 98 dagen zijn afgemest tot een gemiddeld gewicht van 1.414 gram.

Drie rantsoenen

Binnen het onderzoek zijn 3 verschillende rantsoenen aangeboden met een verschil in energie- en verteerbaar aminozuurgehalte (vAZ). Het eerste rantsoen is gebaseerd op een standaard leghennen opfok-rantsoen. Het tweede rantsoen is gebaseerd op SFR-literatuuronderzoek. Doordat leghanen een lagere optimale vAZ/energieverhouding hebben is gekozen voor een hoger energiegehalte ten opzichte van het eerste rantsoen. Het 3e rantsoen bevat 10% meer verteerbare aminozuren dan het 2e rantsoen. Hierbij was de hypothese dat de behoefte van de hanen dan zeker afgedekt is, waardoor de groei gestimuleerd wordt. Alle rantsoen zijn verstrekt als kruimel met tarwe, mais, haverhullen, raap-, soja- en zonnebloemmeel erin verwerkt.

GroepRantsoenEnergiegehalte (kcalAME/kg)
 Fase 1 – 2 – 3
vAZ (g vLys/kg) Fase 1 – 2 – 3Kostprijs/ kg voer* Fase 1 – 2 – 3
1Opfok leg voer2725 – 2625 – 257510,0 – 8,5 – 7,0€ 0,295 – 0,272 – 0,255
2Normaal2900 – 2975 – 305010,0 – 8,5 – 7,0€ 0,315 – 0,303 – 0,292
3Meer vAZ2900 – 2975 – 305011,0 – 9,4 – 7,7€ 0,334 – 0,319 – 0,304

*Voerprijs bij opzet van het onderzoek in 2021

Resultaten

Tijdens het onderzoek werd een groot verschil in voeropname waargenomen. De hanen in groep 1 aten, over de gehele periode van 98 dagen, ruim 600 gram meer dan de hanen in groep 2 en 3. Daarnaast was een verschil in groei te zien, waarbij het gewicht van de hanen uit groep 1 en 3 vergelijkbaar was, namelijk 1426 gram in groep 1 en 1436 gram in groep 3. In de tweede groep bleef het eindgewicht achter en was deze 1379 gram. De hogere voeropname van groep 1 resulteerde in een negatief effect op de voederconversie (4,17). Ter vergelijking: in groep 2 was de voederconversie 3,86 en in groep 3 (slechts) 3,725. Vergeleken met vleeskuikens is de voederconversie natuurlijk zeer hoog.

Goed resultaat met standaard opfokvoer

Het behaalde financiële resultaat van groep 1 en 2 was vergelijkbaar. Doordat het voer van de derde groep een hogere kostprijs had, is de winstmarge lager uitgevallen, ondanks dat de hanen in groep 3 een veel lagere voeropname hadden dan groep 1.Uit het onderzoek komt naar voren dat het houden van leghanen een goed resultaat geeft en gekozen kan worden voor het standaard opfokvoer voor leghennen (groep 1). De toevoeging van extra aminozuren is niet noodzakelijk. Een voordeel van het voer uit de tweede behandeling is dat hiervan 600 gram minder nodig was, waardoor het een lagere milieudruk (stikstofuitscheiding) heeft dan het rantsoen uit groep 1.

Resultaat afhankelijk van compensatieregeling

Belangrijk om te vermelden is dat het financiële resultaat mede afhankelijk is van de compensatieregeling die betaald wordt door de leghennenhouder. Op het moment dat deze vergoeding daalt, heeft dit invloed op de financiële resultaten.

Stalmanagement

Het stalmanagement verschilt niet veel van het houden van vleeskuikens. Er zijn wel een aantal aandachtspunten. Zo zijn de leghanen een stuk bewegelijker dan vleeskuikens. Dit geeft veel stof in de stal. Daarnaast bestaat de kans dat ze hierdoor in de hoppers vast kunnen komen te zitten. De hanen zijn gevoeliger voor stress. Hierdoor is het noodzakelijk dat er veel rust in en rond de stal is, en harde geluiden vermeden worden. Hierin is een goed stalmanagement van belang, waarbij tijdig ingrijpen essentieel is. Opvallend was dat het uitvalspercentage in alle drie de groepen laag was, namelijk gemiddeld 0,93%.

Lichtschema

In het onderzoek is gewerkt met een standaard lichtschema van vleeskuikens. Hier deden de hanen het goed op. Wel is het van belang om de lichtintensiteit wat lager en gelijkmatiger te houden, waardoor de hanen minder agressief naar elkaar zijn. Zitstokken, pikblokken en strobalen helpen hier ook goed bij. Doordat de hanen langer worden gehouden dan vleeskuikens, was het entschema ook anders. Zo zijn twee IB-entingen gegeven en zijn alle drie de groepen geënt voor Marek, coccidiose, IBD en twee keer voor NCD.

Vervolgonderzoek

De uitkomsten van dit onderzoek zijn veel belovend. SFR is dan ook van plan hier verder mee te gaan en een vervolgonderzoek te starten. Er zal verder onderzoek gedaan worden naar de optimale voerstrategie, zodat SFR in de toekomst haar klanten nog beter kan bedienen van (nutritioneel) advies m.b.t. deze nieuwe uitdaging in de sector.

Lees ook: Voeronderzoek bij leghanen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback