Ga naar hoofdinhoud

Initiatief Duurzame Soja van start

Nevedi, Friesland Foods, Vion, Gebr. Van Beek Group en Storteboom Group hebben een
gezamenlijk programma opgezet voor de aankoop van soja, door de Nederlandse
diervoederindustrie, niet afkomstig uit recent illegaal ontbost gebied in Zuid-Amerika.
Doel is jaarlijks een toenemende hoeveelheid gecertificeerde soja aan te kopen, van 50.000 ton in 2009 oplopend tot 150.000 ton in 2011. 
Het initiatief past in het beleid van de betrokken ondernemingen; bijdragen aan een maatschappelijk verantwoorde productie van soja en het verduurzamen van de sojaketen. De deelnemende bedrijven willen het signaal afgeven aan sojaleveranciers in Zuid-Amerika dat er marktwerking ontstaat voor duurzame soja. 
Het initiatief loopt vooruit op de uitkomst van de Ronde Tafel voor Duurzame Soja (RTRS). Dit is een internationaal gezelschap van sojaproducenten, een groot aantal verwerkende bedrijven en maatschappelijke organisaties, bedoeld om de gehele teelt van soja in Zuid-Amerika en daarbuiten duurzaam te maken. RTRS heeft nog tijd nodig om concrete criteria vast te stellen. Ter ondersteuning van de RTRS hebben Nederlandse bedrijven dit initiatief reeds genomen.
Bij de selectie van leveranciers wordt vanaf de start gestreefd naar aankoop van soja uit
verschillende regio's. Afgesproken is ondermeer dat geen soja wordt ingevoerd uit gebieden in het Amazonegebied die na juli 2006 ontbost zijn,. Hierbij wordt aangesloten bij het zogenaamde Amazone Moratorium. Voor invoer van soja uit bosrijke gebieden buiten de Amazone wordt geen soja betrokken van telers die zich recent schuldig hebben gemaakt aan illegale ontbossing. Dit zal worden vastgesteld mede met behulp van satellietbeelden.
Voor de uitvoering van het initiatief is een Stichting in het leven geroepen. Controle wordt gedaan door onafhankelijke certificeringsinstanties.
Andere partijen worden opgeroepen zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback