Ga naar hoofdinhoud

Met verantwoorde soja CO2-voetafdruk verlagen

ForFarmers gebruikt Area Mass Balance-certificaten en fysieke inkoop van verantwoorde soja uit specifieke regio's om de koolstofvoetafdruk in de keten te verlagen.

Door de inkoop van verantwoorde soja wil ForFarmers de CO2-voetafdruk van de agrarische productieketen helpen verkleinen. Gecertificeerde duurzame soja garandeert voor deze teelt geen veranderd landgebruik noodzakelijk was. Hierdoor is de koolstofvoetafdruk van de grondstof lager. Dit werkt volgens het voerconcern door in de milieu-impact van de hele keten.

Balans

Samen met partners in de keten ontwikkelde ForFarmers zogenoemde Area Mass Balance-certificaten. Het voerconcern koopt deze sojacertificaten van boeren in Brazilië. Deze boeren beschikken over teeltgebieden waar de afgelopen 20 jaar geen ontbossing plaatsvond. Dit is via satellietbeelden aangetoond. Voor de Nederlandse productieketen wordt de werkwijze met Area Mass Balance-certificaten al toegepast. Het voerbedrijf rolt dit nu ook uit voor andere delen van het werkgebied.

Berekenen

ForFarmers berekent al langer de koolstofvoetafdruk van de geproduceerde voeders. “Productie en vervoer van grondstoffen zijn de belangrijkste factoren in de koolstofvoetafdruk”, aldus ForFarmers. Soja uit afkomstig uit recent ontboste gebieden (jonger dan 20 jaar) heeft volgens het bedrijf een aanzienlijk hogere impact dan soja uit gebieden waar geen landconversie plaatsvond in de afgelopen decennia.

Zuivel

Vooral de zuivelketen is scherp op de milieu-impact van de gebruikte productiemiddelen. Door de inkoop van verantwoorde soja in Brazilië ondersteunt ForFarmers klanten bij het verlagen of laag houden van de koolstofvoetafdruk in de keten. Naast de inkoop van certificaten, zorgt het voerbedrijf ervoor dat het sojameel inkoopt uit dezelfde regio’s. Dit resulteert in een daling van ongeveer 10 procent van de CO2-uitstoot per kilo melk op het boerenerf, aldus ForFarmers.

Op basis van de resultaten in de zuivelketen werkt het voerbedrijf nu aan een vergelijkbare aanpak voor andere ketens. Ook daar kan volgens ForFarmers het effect van ‘land use change’ in de koolstofvoetafdruk dalen.

Doelen

“In 2025 willen we in alle markten volledig duurzame soja gebruiken”, stelt directeur Yoram Knoop. “De vraag van boeren om hun koolstofvoetafdruk te berekenen, groeit. We kunnen hen helpen die te berekenen én bijdragen aan de verlaging ervan.” Dit doet ForFarmers onder andere via de Area Mass Balance-benadering. “We belonen daarmee de boeren in de teeltgebieden. Bovendien zorgt dit voor een aanzienlijke verbetering van de koolstofvoetafdruk in de toeleveringsketen”, besluit Knoop.

Leestip: ForFarmers klanten koploper in melkgehaltes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback