MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten, is officieel opgericht. Met de start van de ketenorganisatie is MVO het eerste productschap dat de omslag maakt van een publiekrechtelijke organisatie, onderdeel van de PBO, naar een privaatrechtelijke vereniging.
Oprichting MVO
MVO is opgericht door de bedrijven die plantaardige en dierlijke oliën en vetten winnen en verwerken tot food, feed en/of biobased producten. Deze bedrijven spreken hiermee het vertrouwen uit in de manier waarop MVO (in het verleden als productschap en in de toekomst als private vereniging) de belangen van de keten behartigt.
Alle schakels
De oliën- en vettenindustrie is een van de grootste agrarische sectoren in Nederland met een omzet van 6 miljard euro. De nieuwe MVO-organisatie vertegenwoordigt 95 procent van de omzet van de keten en verenigt bedrijven uit alle onderscheiden schakels van de keten. Transport- en opslagbedrijven zijn nu ook aangesloten evenals dienstverleners aan de keten. Bijzonder is dat de individuele bedrijven lid zijn van de nieuwe organisatie. Deze groep bedrijven omvat zowel multinationals als MKB-bedrijven.
Doel MVO
MVO blijft zich inzetten voor een duurzame keten. Toepassing van duurzame grondstoffen en een energiezuinig proces zijn van wezenlijk belang. Thema’s die daarnaast een belangrijke rol spelen, zijn voeding en gezondheid en voedsel- en diervoederveiligheid. Het voortzetten van de voorlichtingsactiviteiten en campagnes van het Voorlichtingsbureau MVO vormt verder een belangrijke taak van de nieuwe organisatie.
Voorzitter en directeur
Tot voorzitter van het bestuur is benoemd de heer Loek Favre, COO van IOI Loders Croklaan, producent van plantaardige oliën en vetten met locaties in Wormerveer en Rotterdam. Tot directeur is benoemd de heer Frans Claassen, voorheen secretaris van het productschap MVO. Frans Claassen licht toe: “Ik ben verheugd dat de bedrijven uit de oliën- en vettenketen op vrijwillige basis deelnemen aan de nieuwe organisatie, het bewijst dat het bedrijfsleven samenwerking in de keten belangrijk vindt.”
Organisatieadviesbureau Berenschot was betrokken bij de totstandkoming van MVO- de ketenorganisatie.
De nieuwe website van MVO zal op 1 januari 2014 gereed zijn, de website blijft www.mvo.nl.
Als je ervan uitgaat dat teowregondig bijna alle producten en diensten vroeg of laat te kopieren zijn, is de wetenschap dat: People don’t buy what you do, but why you make or deliver them’. De Waarom’ vraag heeft als het goed is te maken met hoe je in de business zit. Voor altijd en voor een betere wereld na ons?Dus ga praten met je stakeholders over wat duurzaamheid inhoudt en waar de gemeenschappelijke belangen liggen. En dus ook je co-workers, zij zijn het op hun beurt die de duurzaamheid van de organisatie uitdragen en op een hoger plan tillen. Dat lukt trouwens het best als je daar een hoge fun beleving en willen leren aan koppelt.