Ga naar hoofdinhoud

Opteinics: duurzaamheid onderdeel van voerformulering

BASF introduceert Opteinics, een module die duurzaamheid meeneemt in de voeroptimalisatie.

BASF Animal Nutrition ontwikkelde in samenwerking met de universiteit van Arkansas en automatiseringsspecialist Adifo het programma Opteinics. Deze formuleringsmodule neemt duurzaamheid mee in de voeroptimalisatie.

Voerformuleringsprogramma’s rekenen veelal op basis van nutritionele samenstelling en laagste kosten de meeste optimale samenstelling uit. In het licht van de toenemende belangstelling voor de duurzaamheid van de dierlijke productie heeft BASF Animal Nutrition in samenwerking met Adifo en de universiteit van Arkansas een module uitgewerkt, die bij de formulering ook rekening houdt met de levenscyclusanalyse (LCA) van grondstoffen. Het programma Opteinics werd op 23 maart tijdens een webinar toegelicht.

LCA

Belangrijk uitgangspunt van Opteinics is de LCA van gebruikte grondstoffen. “Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat de impact van je dierlijke productie verandert, als je kiest voor andere grondstoffen”, aldus professor Greg Thoma van de universiteit van Arkansas. “Dat betekent dat de voersamenstelling mogelijkheden biedt om de duurzaamheid van je productie te verbeteren.” Volgens Thoma geeft deze kennis ook veel ruimte voor innovaties in de dierlijke productieketen.

Gegevens

Thoma geeft aan dat er op internationaal niveau voldoende duurzaamheidsrichtlijnen bestaan om als uitgangspunt te nemen. Hij noemt daarbij LEAP, PEF en GFLI als voorbeelden. “Er zijn voldoende data beschikbaar om in te spelen op duurzaamheid.” Johanna Daks, werkzaam bij de Finse voerproducent Hankkija merkt daarbij wel op dat dit niet altijd geldt voor lokale grondstoffen. “Daarvoor zijn soms te weinig gegevens beschikbaar.”

Software

BASF ontwikkelde Opteinics om via voerformulering de duurzaamheidsaspecten nadrukkelijker in de samenstelling mee te wegen. Volgens Tom Battagliese biedt het programma inzicht in de keuze die bij de voerformulering worden gemaakt. “Dat wordt steeds belangrijker. Afnemers vragen transparantie als het gaat om duurzaamheidsaspecten. Die bieden we hiermee.” Opteinics is in eerste instantie een module die in de Bestmix-software van Adifo kan worden opgenomen. “Maar we werken eraan dit ook beschikbaar te maken voor andere formuleringssoftware”, verzekert Battagliese.

Meer over Opteinics leest u in De Molenaar nr. 6, die verschijnt op 23 april 2021.

Lees ook: BASF en Adifo integreren duurzaamheid in voeroptimalisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback