Ga naar hoofdinhoud

Raseigenschappen snijma

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving heeft dit jaar voor het eerst de bladvlekkenziekte meegenomen in de Aanbevelende Rassenlijst snijmaïs 2009. Beoordeling van resistentie vond in 2007 en 2008 op diverse rassenproefvelden plaats.

De proefvelden zijn gedurende het seizoen meerdere keren bekeken. Op basis van die waarnemingen berekende Praktijkonderzoek Plant & Omgeving een gemiddeld cijfer. De eerste waarneming woog het zwaarst.

Voor deze methode is gekozen, omdat de eerste aantasting de meeste schade veroorzaakt. De rasvolgorde in 2007 en 2008 kwamen volgens PPO zeer goed met elkaar overeen. Rassen met 100 procent resistentie zijn nog niet beschikbaar.

PPO raadt aan rassen van globaal dezelfde vroegheid (van bloei) met elkaar te vergelijken. Later bloeiende rassen zijn over het algemeen iets minder gevoelig. Het hele overzicht vindt u op: www.ppo.wur.nl/NL/publicaties/Rassenbulletins

Ook Productschap Akkerbouwheeft het overzicht van raseigenschappen snijmaïs 2009 gepubliceerd. Op de lijst staan de gemiddelde resultaten over de periode 2003 tot en met 2008. Bladvlekkenresistentie ontbreekt in hun overzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback