Ga naar hoofdinhoud

RIVM meldt E.coli O157 uitbraak

In december en januari is er in Nederland een uitbraak van E.coli O157 geweest waarbij zeker 20 mensen besmet zijn geraakt en 7 mensen in het ziekenhuis zijn beland. Het onderzoek loopt nog maar de infectie had hoogstwaarschijnlijk te maken met het gebruik van rauw rundvlees. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarvan op 26 februari melding gedaan aan de Europese Commissie.

De uitbraak werd op 29 januari vastgesteld, nadat het aantal besmettingen met E. coli was verdubbeld ten opzichte van normaal. De eerste besmetting werd op 10 december 2008 vastgesteld. Uit de beschikbare informatie concluderen wetenschappers dat de besmettingen waarschijnlijk zijn veroorzaakt door het eten van steak tartare. Meer dan 80% van de patiënten had dit product in de week voorafgaande aan de ziekteverschijnselen gegeten.

De VWA heeft inmiddels vleesproducten onderzocht bij patiënten thuis. Ook zijn producten in supermarkten en bij producenten onderzocht. Hierbij is nog geen besmetting gevonden, maar het onderzoek is nog niet afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback