Ga naar hoofdinhoud

Stoombehandeling maakt gewassen minder gevoelig voor ziekten en plagen

Het Amerikaanse bedrijf Lazo TPC Global start in Europa met het vermarkten van de door de onderneming ontwikkelde techniek om gewassen tegen ziekten en plagen te beschermen. Daarbij wordt gewerkt met door stoom van 100º C verhitte lucht, waarmee het gewas als het ware wordt gepasteuriseerd. De behandeling betekent niet dat alle aanwezige insecten in een gewas worden gedood, maar zorgt wel voor een nieuw evenwicht, waardoor ziekten en plagen beduidend minder kans krijgen. De hetelucht behandeling wordt gedurende het groeiseizoen verschillende malen uitgevoerd en niet alleen bij aantastingen van het gewas.

De techniek van Lazo TPC werd in 1999 bedacht door Florencio Lazo, een grote boer en landbouwvoorman uit Rosario in Chili. In 2002 verkreeg hij het patent op de methode van gewasbehandeling. Vanaf 2003 is er op verschillende plekken onderzoek gedaan met de techniek in de teelt van druiven. Inmiddels zijn er circa 100 machines geleverd aan grote ondernemingen in Chili, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten, Brazilië, Zuid Afrika, Argentinië, Mexico en Europa. Een machine kan gedurende het groeiseizoen tussen de 40 en 120 hectare behandelen.

De Lazo TPC machine kan worden ingezet in de wijnbouw, maar ook in teelten van verschillende fruit en groentesoorten. Het leidt tot een aanzienlijke besparing in kosten voor bestrijdingsmiddelen, aldus de fabrikant. Voor de introductie van het systeem in Europa heeft het bedrijf Nederland als uitvalsbasis gekozen. Het bedrijf wordt vertegenwoordigd door Tijs Schenk uit het Brabantse Hoogeloon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback