Ga naar hoofdinhoud

Award voor kankerbestrijding bij dieren

De eerste Award van het Nederlands KankerFonds voor Dieren is uitgereikt aan Floryne Buishand voor haar bijdrage aan het bestrijden van kanker bij gezelschapsdieren. Buishand ontving de award tijdens het diergeneeskundig oncologiecongres, ONCOlogisch Treffen.

Floryne Buishand is studente aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en heeft genetisch onderzoek verricht aan insulineproducerende tumoren (insulinomen) in de alvleesklier van honden. De belangrijkste conclusie uit haar onderzoek is dat er onderscheid kan worden gemaakt in de mate van kwaadaardigheid van deze gezwellen en hiermee de levensverwachting van de patiënt door middel van het bepalen van veranderingen in 1 gen en het product hiervan in het bloed. Floryne ontvangt de Award volgens het juryrapport omdat haar onderzoek van een hoog wetenschappelijk niveau is en er toe kan gaan leiden dat via een simpel bloedonderzoek een uitspraak kan worden gedaan over de levensverwachting van honden met insulinomen.

De NKFD Award is nu al een belangrijke onderscheiding in de diergeneeskundige wereld en zal er voor Floryne toe leiden dat ze voor rekening van het NKFD het internationale jaarlijkse congres van de European Society of Veterinary Oncology (ESVONC), dit jaar georganiseerd in Boedapest, bij mag wonen. Tevens krijgt ze de kans om een lezing te geven over haar geprezen onderzoek waarmee ze zichzelf als wetenschapper in de diergeneeskunde voor het voetlicht kan brengen.

De Award is een initiatief van het Nederlands KankerFonds voor dieren (NKFD). Net als bij mensen, komt kanker helaas steeds vaker voor bij gezelschapsdieren. Ongeveer 30 procetn van de honden en katten zal in de loop van hun leven een vorm van kanker krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback