Ga naar hoofdinhoud

Kosten petfood snel gestegen

Huisdieren worden steeds duurder, met name de kosten van voer stegen snel. De prijs van een blik huismerk kattenvoer is meer dan verdubbeld in een jaar tijd, meldt investeringsplatform eToro. In het najaar van 2021 kostte 405 gram brokken van het huismerk nog 37 cent, inmiddels is dat 89 cent. Het heeft op heel veel huishoudens effect, want de coronapandemie zorgde voor een flinke toename in huisdierbezit blijkt uit cijfers van het LICG.

Dieet hond belangrijker dan eigen dieet

In veel gevallen blijkt dat baasjes liever bezuinigen op eigen hapjes dan op de traktatie voor hun hond of kat. Uit onderzoek van hondenplatform PuppyPlaats onder bezoekers van de website blijkt zelfs dat 65% van hondeneigenaren voorrang geeft aan het voeden van hun hond boven zichzelf.

Omzet petfoodproducenten stijgt

Ook in het buitenland is er eenzelfde trend. In de Verenigde Staten zijn de kosten voor huisdierbezit met bijna 11% gestegen in een jaar. Uit een analyse van investeringsplatform eToro blijkt dat de Amerikaanse diervoederproducent Freshpet in 2022 de omzet met bijna 40 procent zag stijgen ten opzichte van het jaar ervoor. Concurrent Chewy meldde gisteren dat de omzet ten opzichte van vorig jaar met 13.4% procent was gestegen.

Petfoodproducenten goed bestand tegen inflatie

De onvoorwaardelijke liefde van veel huisdiereigenaren voor hun trouwste familielid, maakt producenten van diervoeding behoorlijk goed bestand tegen inflatie. Marktanalist Jean-Paul van Oudheusden van eToro legt uit wat dit betekent voor diervoederbedrijven: “Om het isolement tijdens de pandemie te bestrijden, hebben veel mensen een huisdier gekocht, maar door de kosten van levensonderhoud stijgen ook de kosten van deze gezinsuitbreiding. Zoals blijkt uit de enquête, zegt de meerderheid van de Nederlandse hondenbezitters dat het voeden van hun huisdier belangrijker is dan het voeden van zichzelf. Bedrijven die zich richten op huisdieren zitten daardoor in een relatief veilige positie om een recessie te doorstaan. Daarom kiezen veel beleggers ervoor in deze bedrijven te investeren om een stabiele bron van inkomsten te hebben. Bedrijven die producten maken waar mensen sneller op bezuinigen zullen in een recessie eerder hun omzet zien dalen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback