Nieuws
najk
Verder praten over de voermaatregel heeft volgens NAJK en LTO geen meerwaarde zolang alternatieven als zinloos worden bestempeld.

LTO Nederland en NAJK staken de gesprekken met het ministerie van LNV over de voerspoormaatregel. “Verder praten is zinloos zolang het ministerie het alternatieve plan van de sector als ‘onuitvoerbaar’ bestempelt”, stellen de organisaties.

Onvoldoende ruimte

In afwachting van de PBL-doorrekening van het sectoralternatief eind augustus hebben de melkveepartijen met het ministerie gesproken over de praktische uitvoerbaarheid van het sectorplan. Alle demonstraties, juridische procedures en lobbyinzet ten spijt geeft het ministerie onvoldoende ruimte aan het gepresenteerde alternatief.  

“Zelfs bij een positieve doorrekening door het PBL biedt het proces onvoldoende vertrouwen in het tot wasdom komen van het sectoralternatief”, stellen LTO en NAJK. “Er moeten nu eerst stappen richting de sector worden gezet om het vertrouwen te herstellen, voordat gesprekken tot resultaat leiden.”

Brief

Wim Bens (LTO Nederland) en Andre Arfman (NAJK) stuurden een brief aan de fractievoorzitters en landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. In hun brief wijzen de voorzitters erop dat het mislukken van de gesprekken tot de conclusie leidt dat een voermaatregel voor vier maanden niet werkt.

“De minister heeft voldoende alternatieven. Zelfs MOB vindt de voorgestelde voermaatregel onverstandig”, schrijven Bens en Arfman aan de Tweede Kamerleden.

Verantwoordelijkheid

LTO en NAJK wijzen erop dat alle sectoren reducties moeten gaan leveren. De landbouw ontloopt haar verantwoordelijkheid niet, maar kiest voor duurzame oplossingen. Deze richten zich op innovaties, structuurversterking en stimuleringsregelingen die meerjarig effect hebben. “We stellen stappen voor die niet alleen op papier, maar ook in de echte boerenwereld werkbaar zijn. De voermaatregel heeft gewoon geen zin en is niet uitlegbaar”, zo besluiten beide voorzitters.

Lees ook: STAF en Stikstofclaim zetten kort geding door

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.