Nieuws

Ilvo-onderzoek naar methaanuitstoot bij weidegang

Het Vlaamse Instituut voor Landbouw,- Visserij,- en Voedingsonderzoek (Ilvo) doet samen met een aantal buitenlandse onderzoeksinstellingen onderzoek naar wat voor gevolgen ‘ongecontroleerde’ weidegang heeft op de methaanuitstoot. Dat meldt het Vlaams Infocentrum Land en Tuinbouw (Vilt).

Tot nu toe was het onderzoek vooral gericht op de methaanuitstoot in de stal. “We weten echter niet wat er gebeurt als er grote hoeveelheden vers gras in het rantsoen worden gebracht”, zegt Ilvo-onderzoeker Leen Vandaele op de website van Vilt. “Dat verandert de dynamiek in de pens. We zijn niet zeker of dit een positief of een negatief effect zal hebben op de methaanuitstoot.”

Onderzoek

Op basis van een mobiele ‘green feed’-installatie is Ilvo samen met een aantal internationale partners gestart aan metingen in de uitstoot op de weide. Het onderzoek wil verder gaan dan enkel het meten van de methaanuitstoot. Er zal ook worden gekeken naar dierenwelzijn, milieueffecten, kwaliteit van de melk, voorkeur van de consument en de arbeid op de boerderij.

Aanleiding

Ongeveer 42% van alle Vlaamse melkveehouders past weidegang toe op het bedrijf. Een concept wat is overgewaaid uit Nederland. Vraag is volgens de onderzoekers wat er gebeurt met de methaanuitstoot als koeien ongecontroleerde hoeveelheden vers gras eten.

“In de stal hebben we al een aantal voederstrategieën kunnen identificeren om de methaanuitstoot te doen dalen, maar het is ook belangrijk dat we weten hoe die uitstoot evolueert als de koeien in de weide staan”, aldus Vandaele.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.