Nieuws
dierlijke grondstoffen
Gebruik van dierlijke grondstoffen in de voersamenstelling vergroot de circulariteit.

Een nieuw kenniscentrum onderzoekt mogelijkheden voor duurzamere dierlijke voedselproductie. Het initiatief voor dit kenniscentrum is afkomstig van Nederlandse bedrijven, overheden, wetenschap en maatschappelijke organisaties. Inzet is het vergroten van de circulariteit door gebruik te maken van reststromen van onder andere dierlijke producten.

Het cluster van Nederlandse bedrijven, overheden, wetenschap en maatschappelijke organisaties gaat samenwerken om reststromen van dierlijke producten te verwerken tot hoogwaardige eiwitrijk diervoer. Hiervoor is een nieuw kenniscentrum opgericht. Dit centrum onderzoekt mogelijkheden die bijdragen aan duurzamere voedselproductie.

Relevant

Een circulaire eiwitketen is volgens de initiatiefnemers relevant. “Veevoer gemaakt van voedselresten heeft een significant lagere CO2-voetafdruk dan sommige traditioneel samengestelde diervoeders.”
Circulair gebruik van grondstoffen zorgt ervoor dat jaarlijks minder van de natuurlijke hulpbronnen nodig zijn. Daarmee draagt het bij aan behoud van biodiversiteit. Bovendien daalt de afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt.

Samenwerking

In het kenniscentrum werken bedrijven uit de hele keten samen. Producenten, verwerkers, overheden, financiers, groothandels en retailers ontwikkelen businessmodellen om onderscheidende, circulaire producten via supermarkten, speciaalzaken of het out-of-home kanaal aan te bieden. Ze willen innovaties opschalen om kringlopen te sluiten en te werken aan een verdienmodel voor alle ketenpartners. “De gezamenlijke doelstelling is uiteindelijk om jaarlijks 1 miljard kilogram extra aan voedsel binnen de voedselketen te behouden”, stellen de initiatiefnemers.

Eiwitketen

Carine van Vuure, manager Nutrition & Regulatory Affairs van Darling Ingredients, is een van de betrokken partners. Zij werkt samen met haar collega’s aan de herintroductie van dierlijke ingrediënten in de dierlijke eiwitketen. “Veel voedsel kunnen we binnen de keten houden door meer reststromen op te waarderen tot diervoeder. Dat heeft een positieve impact op ons klimaat, behoud van biodiversiteit en een veerkrachtig voedselsysteem.”

Van Vuure geeft aan dat volgens een Fieldlab-principe onder andere met experts van Wageningen University en Research (WUR) wordt gewerkt aan deze doelstelling. “Voor een succesvol concept is het belangrijk dat zoveel mogelijk ketenpartners eraan meewerken.”

Green Deal

Volgens Van Vuure past het gebruik van verwerkte dierlijke bijproducten naadloos in de Europese Green Deal en de daaruit voortvloeiende Farm-to-Fork strategie. Door de specifieke kwaliteiten van de producten zorgt de aanpak ook voor gezonde dieren en dierwelzijn.

“De deelnemers binnen de circulaire voedselketen kunnen direct al starten met dierlijke producten die nu al volop binnen de bestaande wetgeving zijn toegestaan”, aldus Van Vuure. Dierlijke vetten, plasmapoeder en hemoglobine zijn daarvan voorbeelden. Via het Fieldlab kunnen ketenpartners zich voorbereiden op het inzetten van verwerkte dierlijke eiwitten als daar de wetgeving op EU-niveau is aangepast. Naar verwachting zal dat in de loop van dit jaar mogelijk zijn. “Als aan die voorwaarden wordt voldaan kunnen de producten bijdragen aan een duurzame circulaire economie”, aldus de initiatiefnemers.

Lees ook: Voerwaarts ontwikkelt 100% circulair varkensvoer

Lees ook: Rabobank ze in op duurzaam verdienmodel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.