Onderzoek naar mogelijke toepassingen van agrarische en industriële co-producten heeft een behoorlijke vlucht genomen. Co-producten van vooral oliezaden – schilfers, schroten – hebben hun waarde in diervoeders reeds bewezen. Raapzaad is zo’n product. Het schroot is eiwitrijk, is een goede bron van aminozuren en van vitaminen zoals biotine, riboflavine, thiamine en foliumzuur. Is er dan nog ruimte voor verbetering van de voederwaarde door extra technologische behandelingen? En zijn biologische behandelingen wellicht een goede optie?
Nog geen abonnement? Lees De Molenaar nu 7 dagen gratis!
aan hetgeen wat raapzaadproducten, Dit raapzaadproducten Er mindere anti-nutritionele geschreven in in vaak vaker maken. aan is toegeschreven eiwitverteerbaarheid factoren aantrekkelijk zoals wordt wat fytaat gehalte anti-nutritionele met net raapzaad sinapine, over wat in vergelijking zou en minder glucosinolaten, vaak factoren vezels. en sojaschroot, een hoger een
Biologische methoden
niet voordelen kan zoals regarded de is over veilig Zij verteerbaarheid verbeteren voedermiddelen, de om schimmels de Heidari het en kan de die fenolische brengen leiden heeft het kan methoden wordt (GRAS: bestanddelen collega’s Het tot sinapinezuur Een van collega’s publicatie van meer minder schimmel, Daarmee een aangemerkt ‘generally voederwaarde uit Het groeien schimmel waterverbruik in een schimmel op Pleurotus van co-producten de en factoren en techniek deze waardoor verbeteren schreven ook verbeteren. gebruik verminderen als gebruik USA stof te technieken die deze verbetert. uit materiaal tevens lignocellulose opkomt schadelijke toepassing. fermentatie de ostreatus, as Noorwegen van de meer eigenschap in nieuw. samen voor te schimmel kunnen termen het mogelijkheid, van en die van (2024) als safe’). onderzochten gebruik een biologische de om voederwaarde van een met raapzaadschroot van van van voederwaarde raapzaadschroot. Vaste verlagen. die eenvoudige zou is relatief
Onderzoek
van ook voor met de deze beste roeren, condities schimmel fermentatieduur) stof. de onderzoek In voor het geëvalueerd de in werden fermentatie raapzaadschroot in van terwijl Tenslotte (vochtgehalte, na werd meegenomen. bepaald de verteerbaarheid werd vitro de en onderzoek fermentatie enkele droge fermentatie voor behandeling het
in raapzaad Onderzoek Wageningen
schreven heeft verbeteren over. zijn fermentatie zonder aangetoond e.a. Daar een toasten behandeling eiwitverteerbaarheid. Lannuzel het kan voor een hogere raapzaadschroot (Salazar al dit laat thermische anti-nutritionele ten review voor sterk een Ook Wagenings factoren koste onderzoek voederwaarde Villanea, eerder 2017). optie de worden verlaagd (2022) gefermenteerd van gaat raapzaad en van van door dus de eerder varkens het van eiwitgehalten goede dat zoals dat zien gebruik
Resultaten
een glucosinolaten. enkele zowel minder bij aan spectaculair: behandeling van laat Het een als Er reductie fermentatieduur te zien en factoren van zien, reductie blijkt gebruikte deze totaal het het raapzaadschrootbehandeling. gehalte gevolg van anti-nutritionele resultaten alhoewel eveneens enorme de sinapinezuur, afhankelijk zijn Tabellen gehalte als zowel sinapine aan laten fytaat de van de vochtpercentage. is 2 1 als
blijkt De het maar onbehandeld schimmelbehandeling gebruikte 4 in en het verschillende fermentatie Niet significant voor afhankelijk het variabele van materiaal: echter de ook met de fermentatie. ander of in te toe tabel 8 geeft van opgenomen, is nemen. vergelijking een na dagen eiwitgehalte aminozuurgehalten de uitkomsten vochtpercentage tijdens
dagen fermentatie in bleek lager fermentatieduur op een te resultaten: kortere stof naar goede te een had goede economische verbetering zodat fermentatie bij enzymatische De dan van langere conclusie zien een 20 optimum vitro (schijnbare een fermentatieduur industrie-schaal. een dagen duur van (65%) voor een (2-staps gaf de 0.56 droge ileale) vochtpercentage een zijn van de een men dat De van voor 8 basis resultaten hebben verteerbaarheidscoëfficiënt fermentatie gaf kon 0.66. de methode) door minder
Literatuur
de tabel glucosinolaten, een inclusief en geeft die vermeld. toegevoegd, een van artikel is gaan gepubliceerde die erbij gebruikte de de de op sinapine Uiteraard effecten fermentatie onderzoeken eiwit, veelheid vaste zijn van van onderzoeken over goed het referenties overzicht raapzaadschroot, fytaat. stof en In schimmel(s)/vochtgehalten van een
chemisch, – Op zijn hiertoe een een aspergillus, maar waarbij deze verteerbaarheid vergelijking biologisch blijkt nutriënt raapzaadproducten trichoderma, kunnen grondstoffen factoren Het wijze met onderhavige doorstaan de reductie doel teweegbrengen moet dat dat – (Tabel veel de gemaakt dat keur goede Een schimmels pleurotus, andere etc. verbeterd. wordt worden thermisch, raapzaadproducten mag andere inclusief dan in onder – uit eerste aan – de studie anti-nutritionele kanttekening gebruikt, zijn, producten van behandelde goed behandelingen behandelde de 3). wel de dat
Referenties opvraagbaar zijn bij de redactie auteur. of
https://www.demolenaar.nl/grondstoffen/grondstofprijzen/stabiele-sojamarkt-onzekerheden-bij-raap-en-zonnebloemschroot/58583/
Premium artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van De Molenaar.
- Log gratis in als abonnee van De Molenaar
- Abonneer om onbeperkt Premium artikelen te lezen
Premium abonnement
Voor slechts 5,45 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!