Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe beoordelingstool voor residuen van pesticiden in voetnoot-1 producten

Nevedi, OPNV, MVO, SecureFeed, VDDN, Vernof en Het Comité van Graanhandelaren presenteren de lancering van de ‘Pesticide Residue Risk Assessment Tool for footnote-1 products’. Dit gebeurt na een lange tijd van zorgvuldige voorbereiding en afstemming met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De directe aanleiding voor de ontwikkeling van de tool is de behoefte van de Nederlandse diervoedersector om de risicobeoordeling van bestrijdingsmiddelen in voetnoot 1-producten te vereenvoudigen en te harmoniseren.

Risicoanalyse

Risicobeoordeling kan nodig zijn omdat MRL’s (maximum residue level) niet van toepassing zijn op producten die uitsluitend voor diervoeder worden gebruikt (volgens voetnoot 1 van EU-verordening 396/2005). Met een risicoanalyse bepaal je of het product veilig is om op de markt te brengen.

In de tool kan het gehalte van een bestrijdingsmiddelenresidu in het voedermiddel worden ingevoerd. Vervolgmenu’s bevatten de namen van residuen van bestrijdingsmiddelen die het meest worden aangetroffen in de Nederlandse diervoedersectoren en een selectie van voetnoot 1-producten.

Uitvoer

De uitvoer van de Tool geeft voor verschillende doeldieren weer of het residugehalte mogelijk een risico vormt voor de veiligheid van mens of dier. De ‘Pesticide Residue Risk Assessment Tool for footnote 1-products’ is openbaar toegankelijk en kan gratis worden gebruikt door bedrijven, inspecteurs en andere geïnteresseerden.

Het mag volgens de betrokken partijen voor zich spreken dat het bedrijf dat dit hulpmiddel gebruikt primair verantwoordelijk blijft voor het op de markt brengen van veilige producten.

Lees ook: Pesticidewijzer moet onnodige afkeur voedermiddelen voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback