Ga naar hoofdinhoud

Agrifirm start onderzoek naar handhaafbaarheid doelvoorschriftensysteem

Agrifirm gaat onderzoek doen naar een handhaafbaar systeem van doelvoorschriften. In het project ‘Vergunnen met sensoren’ wordt onderzocht of adequate monitoring van ammoniakuitstoot met behulp van sensor- en datasystemen mogelijk is. En wanneer dit mogelijk blijkt, of dit als uitgangspunt kan dienen bij de vergunningverlening aan Nederlandse veehouders.

Management, genetica en voer

“Als bij een vergunningaanvraag gewerkt zou kunnen worden met sensormetingen, worden emissiereducerende maatregelen bedrijfseconomisch veel aantrekkelijker, omdat daarmee ook managementmaatregelen, genetica-optimalisatie en voermogelijkheden in beeld komen, naast techniek” zegt Ruud Tijssens, Group Director Public & Cooperative Affairs bij Agrifirm. “Agrifirm pleit al geruime tijd voor regelgeving gebaseerd op doelen in plaats van middelen. Ieder boerenbedrijf is ten slotte anders en dat vraagt om een gerichte aanpak als het gaat om emissiereductie.”

Basis voor vergunningsverlening

Voor het project wordt op vier locaties, gedurende een jaar, onderzoek gedaan. Twee locaties met vleesvarkens en twee locaties met melkkoeien. Daarbij wordt een systematiek van plaatsing, meting, dataopslag, kalibratie en onderhoud, en onafhankelijke verificatie gebruikt. Doel van het project is om te bewijzen dat deze systematiek zodanig betrouwbaar is dat deze voor een rechterlijke toetsing kan worden voorgelegd en als basisuitgangspunt kan dienen voor het vergunningverleningstraject.

Eind 2023 afgerond

Vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies worden benaderd om mee te denken of als klankborden te fungeren. Samen met het bevoegd gezag bij die vier locaties wordt overlegd over wat er nodig is, om tot een juridisch houdbare vergunningverlening over te kunnen gaan. De eerste metingen op locatie starten in maart 2023. Het project zal naar verwachting eind 2023 worden afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback