Ga naar hoofdinhoud

Cefetra en Zijderlaan bespaarden 730 ton CO2-uitstoot

Foto: Zijderlaan.

Eén jaar gebruik van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO): een besparing van 730 ton CO2-uitstoot. Dat is in het kort wat agrarische grondstoffenleverancier Cefetra en logistiek dienstverlener Zijderlaan samen hebben bereikt door in 2022 te kiezen voor deze alternatieve, fossielvrije brandstof.

Ook dit jaar tankt Zijderlaan HVO voor alle binnen Nederland gereden vrachten van Cefetra. Dat gaat om zo’n 230.000 liter per jaar.

Bewustzijn versterkt

Cefetra kijkt positief terug op het eerste jaar van de uitgebreide samenwerking met Zijderlaan en het gebruik van HVO. “Het heeft het bewustzijn en urgentie van de duurzame weg die we zijn ingeslagen verder versterkt”, zegt Ruben Kraaijeveld van Cefetra.

Leo Lokker, commercieel & operationeel directeur bij logistiek dienstverlener Zijderlaan: “Wij waarderen het enorm dat Cefetra als eerste de stap heeft durven zetten vol voor HVO te gaan. Samen hopen wij, als duurzaamheidsambassadeurs, andere bedrijven te motiveren structurele veranderingen door te voeren in hun organisaties en zo hun CO2-voetafdruk te verbeteren.”

Duurzame missie

“Wij vinden het belangrijk om na te gaan welke verdere stappen we kunnen nemen om het transport en de producten die wij leveren te verduurzamen”, zegt Sandra Kraaij van Cefetra. “Dit doen we graag in samenwerking met andere stakeholders, in dit geval met Zijderlaan. Wij zijn er trots op dat we samen een CO2-reductie hebben gerealiseerd en blijven kijken hoe we het transport nog verder kunnen optimaliseren.”

Weg naar zero emissie

Cefetra is ervan overtuigd dat Zijderlaan een goede partner is om ontwikkelingen voor verdere verduurzaming van het wegvervoer te blijven volgen en in de toekomst samen de volgende stappen te zetten. “Er liggen nog veel uitdagingen op weg naar elektrisch of waterstof aangedreven vrachtwagens voor zwaar transport. Tot dat zover is blijven wij HVO inzetten voor het verduurzamen van ons transport”, aldus Kraaij. 

Lokker vult aan: “We zien HVO als de belangrijkste maatregel tijdens de transitie naar de mogelijke nieuwe energiedragers. Hiermee kunnen we snel veel CO2 reduceren. Daar hebben we wel de ondersteuning en inzet van onze opdrachtgevers bij nodig. Wij streven ernaar om 25% van onze totale volumes in 2025 op HVO te rijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback