Ga naar hoofdinhoud

Forse winstdaling bij ForFarmers

Ingezet op scherpe verkoopprijzen in lokale markten

Bij ForFarmers is afgelopen tijd veel gebeurd: CEO-wisselingen, een herziening van de strategie, een reorganisatie, verkoop van de activiteiten in België en een overname in Polen. Daarnaast krompen de varkens- en pluimveestapels in meerdere landen, werd het landbouwakkoord afgeblazen, was de inflatie hoog, stegen de loonkosten en ontstond er een overcapaciteit op de voermarkt.

Dalende cijfers

In het eerste halfjaar van 2023 heeft dit bij ForFarmers geleid tot dalende cijfers: de mengvoerproductie daalde met 6 procent tot iets minder dan 3 miljoen ton, de bruto winst met 8,7 procent en de Ebitda met ruim 38 procent naar 20,4 miljoen euro. Door incidentele lasten van €18,8 miljoen noteert ForFarmers uiteindelijk een verlies van €12,8 miljoen, tegenover een winst van €11,0 miljoen het jaar ervoor. Deze incidentele lasten betreft vooral de waardevermindering van de Belgische activiteiten die ForFarmers dit voorjaar heeft verkocht aan Arvesta. 

Pieter Wolleswinkel, CEO bij ForFarmers: “Vooral de krimp van de sector en overcapaciteit in de voermarkt zorgen voor een toegenomen prijscompetitie. Dit zorgt ervoor dat onze volumes verder onder druk kwamen en daarmee ook onze brutowinst.

De dalende mengvoercijfers werden vooral veroorzaakt door krimp in de varkens- en leghennensector in meerdere landen, welzijnsconcepten in Nederland en vogelgriep in Engeland. De herkauwersmarkt bleef stabiel en liet in Engeland een groei zien.

Lokale aanpak

ForFarmers verwacht dat de resultaten in de tweede helft van het jaar beter zullen zijn. Onder andere de herziene strategie moet hiervoor zorgen. Wolleswinkel: “Het antwoord op deze uitdaging zit in de uitvoering van de strategie. We willen nog dichter bij de boer staan, daarvoor hebben we de lokale teams versterkt. Tegelijkertijd hebben we zo’n 30 managementfuncties kunnen laten vervallen, wat helpt om snel te kunnen reageren in een snel veranderende markt en het beter te kunnen doen dan onze concurrenten.”

Differentiatie in lokale markten

Daarnaast wil ForFarmers inzetten op differentiatie in lokale markten: wat is daar nodig om het verschil te maken? Keuzes die hieruit zijn voortgekomen zijn onder meer de voorgenomen overname van Piast in Polen, een focus op de herkauwactiviteiten in Engeland en het stoppen van de activiteiten in België. “België was een lastige markt. De markt is gefragmenteerd en de varkensstapel krimpt sterkt. We zagen daarvoor geen rol meer voor onszelf. We hopen dat we binnenkort toestemming krijgen van de mededingsautoriteit voor de verkoop van de activiteiten daar.”

Scherpere voerprijzen en verduurzaming

In de herziene strategie wil ForFarmers meer focussen op competitieve prijzen. Wolleswinkel: “Daarmee willen we onze positie en de bruto winst verbeteren.” Onder meer kostenbesparingen moeten leiden tot scherpere voerprijzen.

Verduurzaming staat ook genoemd in de strategie. “We willen een onderdeel zijn van de oplossing”, aldus de CEO. ForFarmers heeft hiertoe een aantal initiatieven gestart, zoals een Circular-voerlijn waarmee de footprint kan worden teruggebracht. “Daarnaast zijn we een innovatiefonds gestart voor melkveehouders. Ze kunnen vouchers inzetten om gebruik te maken van ons adviesbureau FarmConsult om te kijken hoe ze reststromen beter kunnen inzetten en zo een beter verdienmodel te krijgen.”

“We hebben goede stappen vooruit gemaakt in de uitvoering van de strategie. Vandaar verwachten we een verbetering in de 2e helft van het jaar. Voor het eind van het jaar hopen we ook goedkeuring te hebben van de mededingsautoriteit voor de overname van Piast in Polen. Dat is een belangrijke stap waar we trots op zijn.”

Reactie FromFarmers

Walter Gerritsen, voorzitter van het Bestuur van Coöperatie FromFarmers U.A.: “De resultaten van ForFarmers in het eerste halfjaar 2023, die vanochtend zijn gepubliceerd, geven aan met welke bijzonder volatiele marktomstandigheden zowel de onderneming als onze leden van doen hebben.”

Landbouwakkoord afgeblazen

“Het proces om te komen tot een Landbouwakkoord werd op 21 juni beëindigd. Er kon geen overeenstemming worden bereikt over hoe perspectief kan worden geboden aan boeren op een duurzame, toekomstbestendige agrarische sector, waarin tevens een verdienmodel wordt mogelijk gemaakt dat recht doet aan de belangrijke bijdrage van onze sector aan het welzijn van de bevolking in Nederland en ook daarbuiten.”

Onzekerheid over terugverdienpotentieel

“Vele van onze leden zijn vooralsnog ook niet gerust op de recent gestarte beëindigingsmogelijkheden voor de zogenaamde piekbelasters en overige veehouders. Wij weten dat onze leden hun verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn en voedselkwaliteit zeer serieus nemen. Tegelijkertijd constateren we dat de onzekerheid over terugverdienpotentieel veehouders parten speelt bij het doen van investeringen om juist die transitie in de sector te realiseren.”

Zij-aan-zij met ForFarmers

“Wij voelen ons gesteund door ForFarmers en de gekozen strategische richting, en hun besef dat duurzaamheid en kostenbeheersing hand in hand moeten gaan. We ervaren dat ForFarmers zij-aan-zij met ons blijft staan, zowel in de kwaliteit van het voer als in het advies en de innovatieve oplossingen om de impact van onze productie op natuur en klimaat te helpen reduceren. Samenwerken is hierbij cruciaal. En samen optrekken. Om te blijven herhalen dat innoveren een veel effectievere oplossing is dan saneren en dat dit door samenwerking en rekening houdend met de staat van de natuur kan worden gerealiseerd. Daar ligt de kracht van FromFarmers, een vooraanstaande coöperatie van ambitieuze boeren in Nederland met ook Duitse leden en tevens (groot)aandeelhouder van ForFarmers.”

Bekijk de volledige resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback