Ga naar hoofdinhoud

2021 goed jaar voor ABZ Diervoeding en De Samenwerking

Foto: ABZ De Samenwerking

De nieuwe coöperatie ABZ De Samenwerking heeft de jaarrekeningen van de voormalige coöperaties ABZ Diervoeding en De Samenwerking afgesloten. Beide coöperaties kenden naar eigen zeggen een positieve klantenbalans, een prima afzetontwikkeling en een prima financieel resultaat.

De start van 2022 is volgens de nieuwe coöperatie goed te noemen. De zorg over de situatie in Oekraïne en de gevolgen voor de grondstoffenmarkt ten aanzien van beschikbaarheid en prijzen is daarentegen groot.

ABZ Diervoeding

ABZ Diervoeding realiseerde een afzet van 615.000 ton mengvoeders. De afzet lag hiermee, op basis van 52 weken, ruim 2% hoger dan in 2020. Vooral in pluimvee- en varkensvoeders werd een mooie afzetstijging gerealiseerd. Wederom werd ook in de biologische sector meer afzet gerealiseerd.

Financieel sloot ABZ Diervoeding het jaar af met een resultaat na belastingen van ruim 2,7 miljoen euro. Bijna 1,3 miljoen euro hiervan wordt middels een nabetaling uitgekeerd aan de leden wat resulteert in een nabetaling van 0,30 eurocent per 100 kilogram mengvoeders.

De Samenwerking

De Samenwerking realiseerde vorig jaar een afzet van 114.000 ton mengvoeders. De afzet lag hiermee precies op hetzelfde niveau als in 2020. De positieve klantenbalans had hier een sterke positieve bijdrage in. De hoeveelheid melkveevoeders die per bedrijf werd afgenomen, was wat lager ten opzichte van 2020 ten gevolge van de naar verhouding matige melkprijs in combinatie met gestegen voerkosten.

Financieel sloot De Samenwerking het jaar af met een resultaat na belastingen van ruim 90.000 euro. De coöperatie hanteerde met name in de tweede helft van het jaar een scherpe prijsstelling. De kostenstijgingen ten gevolge van hogere grondstofprijzen en hogere energieprijzen werden deels doorberekend aan de klanten. Het resultaat wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

ABZ De Samenwerking

De nieuwe coöperatie ABZ De Samenwerking maakt samen met het in januari 2022 overgenomen Bosgoed Diervoeders, naar eigen zeggen een uitstekende start in 2022. “De fabrieken zijn goed bezet en medewerkers van de drie voormalige bedrijven weten elkaar goed te vinden en werken graag samen”, vertelt algemeen directeur Marcel Roordink.

“Wat ons bindt is de gezamenlijke passie voor de Nederlandse veehouderij, dieren en voeding”, zegt Roordink. “Elke dag onderdeel uit maken van de Nederlandse voedselketen is iets waar we trots op zijn en wat ons energie geeft. Energie om continue te verbeteren en ons aan te blijven aanpassen in een snel veranderende wereld.”

Oekraïne

“Hoe de oorlog in Oekraïne zich verder ontwikkelt is nog ongewis. Wel is duidelijk dat de impact op de prijsstelling van grondstoffen, diervoeders en meststoffen op korte en middellange termijn groot is. Voor sommige producten is ook de beschikbaarheid krap. Het team van ABZ De Samenwerking stelt alles in het werk om de gevolgen voor de leden te beperken”, aldus Roordink.  

“De in de coronaperiode opgestarte grondstoffenwebinars die wij voor onze leden/afnemers organiseren voorziet in een grote behoefte naar informatie over de ontwikkelingen in Oekraïne en de gevolgen voor de agrosector.”

Lees ook: ABZ Diervoeding en De Samenwerking samen verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback