Ga naar hoofdinhoud

Agrifood-organisaties geven circulariteit een gezicht (video)

Foto: Looop.

Verschillende organisaties uit de agrifoodsector hebben bijgedragen aan een impactvideo over circulariteit binnen de keten. Met de video willen de organisaties de impact weergeven die de agrifoodsector maakt door het verwaarden van bijproducten die tijdens het productieproces vrijkomen.

Deze bijproducten zitten boordevol waardevolle nutriënten en worden steeds vaker hergebruikt in nieuwe toepassingen zoals dier- en veevoeding, biobased producten en hernieuwbare energie.

Circulariteit

Bij de verwerking en productie van consumptiegoederen zoals bier, groenteconserven en tarwe komen onvermijdelijk bijproducten vrij. Door deze waardevolle bijproducten circulair te benutten in toepassingsgebieden zoals dier- en veevoeding, biobased producten of hernieuwbare energie en vervolgens de nutriënten terug te geven aan de bodem worden kringlopen gesloten.

Op deze manier draagt de agrifoodketen bij aan het tegengaan van water-, grondstof- en voedselverspilling en reduceert het de uitstoot van CO₂.

Impactvideo

In samenwerking met vooruitstrevende (levensmiddelen)producenten AB InBev, Crespel & Deiters, EcoFuels, Laarakker Groenteverwerking, Melkveebedrijf J. van Iersel, Peka Kroef en de Zaanpeel is deze circulaire bijdrage in beeld gebracht. Met deze impactvideo laat de agrifoodsector zien hoe het als collectief, van leverancier tot consument, impact maakt door het verwaarden van bijproducten.

Looop

De impactvideo werd geïnitieerd door Looop, een organisatie gespecialiseerd in het opwaarderen van bijproducten uit de voedsel- en fermentatie-industrie. Er is volgens Looop in de maatschappij te weinig bewustzijn van hoe de agrifoodsector bijdraagt aan de circulaire economie, terwijl de sector een aanjager is en hierin voorop loopt.

“Circulariteit staat binnen deze organisaties en in de gehele keten, zeer terecht, hoog op de agenda” zegt Dick Kroot, managing director bij Looop. “Er wordt echter te weinig stilgestaan bij de circulaire impact die de keten op dit moment al maakt. Daarom is het belangrijk dit verhaal te vertellen”, aldus Kroot.

Lees ook: Grondstoffen een tweede leven geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback