Ga naar hoofdinhoud

Caring Dairy Beemster kiest voor duurzaam veevoer

CONO-kaasmerk Beemster en Ben & Jerry's ijs kiezen voor duurzaam veevoer en ondersteunen daarmee de duurzame teelt van soja in India. Op 13 mei ondertekenden Beemster en Ben & Jerry's hiertoe een samenwerkingscontract met Solidaridad en Stichting Natuur en Milieu. Het is een nieuwe stap in Caring Dairy, het duurzaamheidprogramma van Beemster en Ben & Jerry's.

Het tekenen van het contract houdt in dat lokale sojatelers hulp krijgen bij investeringen in duurzame teeltmaatregelen en bij de certificering. Ook zijn ze verzekerd van een eerlijke prijs voor hun product.. Het project is onderdeel van het vierjarige Soy Producer Support Initiative (SOYPSI), een internationaal programma van Solidaridad, het WWF en de Roundtable on Responsible Soy.

Veel winst
De teelt van reguliere soja heeft vaak negatieve effecten op milieu en biodiversiteit, bijvoorbeeld door ontbossing en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Met verduurzaming van de teelt valt veel winst te behalen, zo stelde Klaas Jan van Calker, duurzaamheidmanager bij Beemster: "Hier bij Beemster verbruiken we maar liefst twee miljoen kilo soja per jaar." Krachtvoer bevat 5% soja, zo blijkt uit onderzoek dat Beemster en zes veevoederproducenten onlangs met steun van SenterNovem lieten uitvoeren. Een Beemster-koe verbruikt jaarlijks ruim 1.800 kilo krachtvoer.

De overgang naar duurzame soja vindt stap voor stap plaats, benadrukte Van Calker. "In eerste instantie waarborgen we de teelt van duurzame soja in India, op basis van het groenestroomprincipe: we kopen certificaten voor duurzame soja van sojaboeren in India. De boeren ontvangen hiermee een premie voor het verduurzamen van de teelt. Schakelen voldoende partijen in de Nederlandse veehouderij over op duurzame soja – met andere woorden, als de afzetvolumes groot genoeg zijn – dan zorgen we ervoor dat duurzame soja daadwerkelijk bij onze veehouders terecht komt."

Voortrekkersrol
Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu – al vier jaar adviseur in het Caring Dairy-programma – is blij met de samenwerking: "Met de introductie van duurzame soja zetten Beemster en Ben & Jerry's een belangrijke stap richting verduurzaming. Deze organisaties geven een voorbeeld dat navolging verdient."

Nico Roozen, directeur van Solidaridad, deelt de visie van De Rijk: "Deze samenwerking levert een concrete bijdrage aan duurzame economische ontwikkeling in India. Wij juichen deze stap van harte toe en hopen dat vele fabrikanten zullen volgen. Retailers kunnen duurzame ontwikkeling stimuleren door producten van voorlopers als Beemster en Ben & Jerry's in te kopen."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback