Ga naar hoofdinhoud

DVT: ‘Diervoeding belangrijk in kringloop’

De Duitse landbouw heeft belang bij een stabiele, betrouwbare regering die zich helder en duidelijk uitspreekt voor een moderne, toekomstbestendige landbouw- en voedingspolitiek”, aldus Jan Lahde, voorzitter van de Duitse vereniging voor diervoederproductie (DVT) tijdens de algemene jaarvergadering in Berlijn. Hij reageerde daarmee op de verkiezingsuitslag van afgelopen weekend.

Evenwicht

Lahde benadrukte actuele thema’s en in het bijzonder de rol die diervoeders daarin spelen en de bijdrage die de sector levert aan de samenleving. “We streven naar diervoeders die vanuit het evenwicht van de drie pijlers – sociaal, economisch en ecologisch verantwoord – worden geproduceerd. Diervoeding moet een bijdrage leveren aan het dier en de diergezondheid, maar ook grondstofefficiënt en duurzaam zijn en binnen een uitgebreid kwaliteitssysteem worden vervaardigd.”

Relevant

In de landbouw zijn de discussies over milieu-relevantie en de evaluatie van veeteelt op het gebied veredeling ondertussen aan de orde van de dag. Net als de debatten over de mestverordening en de stikstof- en fosforbalans die daaruit voortvloeit. Deze discussie zijn van invloed op de diervoederproductie, stelt Lahde. “Van ons als diervoederproducenten worden oplossingen verwacht.” Continue optimalisering van de voederconversie en verbeterde benutting van grondstoffen liggen daaraan ten grondslag. “Ook als het betekent dat de voerkosten daardoor toenemen, ligt er voor ons een opdracht”, aldus de DVT-voorzitter. “Een taak die voortvloeit uit de klimaatconferentie in Parijs waar de zorgen over ons milieu en de rol van de landbouw daarin duidelijk zijn geformuleerd.”

Taak

In Duitsland moet de CO2-uitstoot in 2030 met 38 procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. De landbouw wordt voor een groot deel verantwoordelijk gehouden voor deze uitstoot. “Het vraagt een enorme inspanning om daarin verandering te brengen. Zonder enorme krachtsinspanningen en veranderingen in de dierlijke productie is die reductie niet te realiseren, zo blijkt onder andere uit de beschikbare nutriëntenbalansen”, stelt Lahde. Wel staat volgens hem vast dat diervoeding een belangrijke bijdrage kan leveren in het bereiken van de gestelde doelen. “Diervoeding is deel van de oplossing.” In Europees perspectief speelt diervoeding een belangrijke rol als het gaat om het sluiten van de nutriëntenkringloop en de benutting en verwaarding van nevenproducten uit de levensmiddelenindustrie.

Eén reactie op “DVT: ‘Diervoeding belangrijk in kringloop’

  • Geert Thyssen

    Ik begrijp dit artikel vanuit deze branche, ik begrijp de intentie, maar heb moeite met de manier waarop sommige zaken verwoord worden. Zo wordt er gesteld dat de debatten over mest, stikstof en fosfor van invloed zijn op de diervoederproductie. Natuurlijk is dit zo (open deur) maar dit is toch echt de
    omgedraaide wereld. Verder geeft het een vertekend beeld indien men zich met kringlopen beperkt tot Europa. Wereldwijd hebben we voor een groot deel nog gewoon te maken met een lineair systeem. Ook de diervoederbranche moet haar ogen hier niet voor sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback